Inflația din zona euro a scăzut în ianuarie pentru a treia lună consecutiv, dar creșterea prețurilor de bază s-a menținut constantă și au fost deja exprimate îngrijorări cu privire la fiabilitatea cifrelor, scrie Reuters.
Inflația în blocul monetar format din 20 de națiuni a scăzut luna trecută la 8,5%, de la 9,2% în decembrie, potrivit datelor Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene, publicate miercuri. Cifra a fost cu mult sub o estimare de 9%, conform unui sondaj Reuters.
Creșterea prețurilor a fost în scădere rapidă de la un vârf record de 10,6% în octombrie, dar Banca Centrală Europeană a promis deja mai multe majorări de rate, temându-se că, fără costuri mai mari ale împrumuturilor, inflația s-ar putea înrădăcina peste ținta de 2%.
În cadrul reuniunii de joi, banca este aproape sigur că va majora ratele cu o jumătate de punct procentual, până la 2,5%, iar cea mai mare întrebare este cât de mult va semnala mai multă înăsprire.
Excluzând prețurile la alimente și combustibili, inflația a crescut de la 6,9% la 7%, în timp ce un indicator și mai restrâns, urmărit îndeaproape de BCE, s-a menținut la 5,2%, depășind previziunile de 5,1%.
Inflația subiacentă a fost determinată de un salt al prețurilor la alimentele procesate și la bunurile industriale, dar inflația serviciilor a scăzut ușor.
O altă problemă este reprezentată de fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie a blocului, lipsesc, iar Eurostat a fost nevoit să folosească o estimare bazată pe un model.
Cifrele din ianuarie sunt, de asemenea, predispuse la o volatilitate neobișnuită din cauza schimbărilor de prețuri de la începutul anului, spun economiștii.