Inflația din zona euro scade în ianuarie la 8,5%, cu mult peste așteptări, dar creșterea prețurilor de bază se menține constantă

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Inflația din zona euro a scăzut în ianuarie pentru a treia lună consecutiv, dar creșterea prețurilor de bază s-a menținut constantă și au fost deja exprimate îngrijorări cu privire la fiabilitatea cifrelor, scrie Reuters.

Inflația în blocul monetar format din 20 de națiuni a scăzut luna trecută la 8,5%, de la 9,2% în decembrie, potrivit datelor Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene, publicate miercuri. Cifra a fost cu mult sub o estimare de 9%, conform unui sondaj Reuters.

Creșterea prețurilor a fost în scădere rapidă de la un vârf record de 10,6% în octombrie, dar Banca Centrală Europeană a promis deja mai multe majorări de rate, temându-se că, fără costuri mai mari ale împrumuturilor, inflația s-ar putea înrădăcina peste ținta de 2%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În cadrul reuniunii de joi, banca este aproape sigur că va majora ratele cu o jumătate de punct procentual, până la 2,5%, iar cea mai mare întrebare este cât de mult va semnala mai multă înăsprire.

Excluzând prețurile la alimente și combustibili, inflația a crescut de la 6,9% la 7%, în timp ce un indicator și mai restrâns, urmărit îndeaproape de BCE, s-a menținut la 5,2%, depășind previziunile de 5,1%.

Inflația subiacentă a fost determinată de un salt al prețurilor la alimentele procesate și la bunurile industriale, dar inflația serviciilor a scăzut ușor.

O altă problemă este reprezentată de fiabilitatea datelor. Spre deosebire de alte luni, datele din Germania, cea mai mare economie a blocului, lipsesc, iar Eurostat a fost nevoit să folosească o estimare bazată pe un model.

Cifrele din ianuarie sunt, de asemenea, predispuse la o volatilitate neobișnuită din cauza schimbărilor de prețuri de la începutul anului, spun economiștii.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: