Compania italiană Enel vrea să își vândă afacerile cu energie regenerabilă din Grecia / Vânzarea Enel România este în curs de negociere cu cea mai mare companie de energie electrică din Grecia

parc eolian Foto: enelgreenpower.com

Compania italiană Enel intenționează să vândă o parte din portofoliul său de energie regenerabilă din Grecia sau întreaga afacere, ofertele fiind așteptate în cursul acestei luni, scrie Balkan Green Energy News.

Grupul italian a decis să renunțe la o serie de țări, cum ar fi România și Grecia, pentru a strânge numerar și a susține alte activități.

Compania este activă pe piața elenă din 2008. Enel Green Power (EGP) are 60 de proiecte diferite, cu o capacitate instalată totală de 551 MW. Mai exact, parcurile eoliene constituie 368 MW, cele fotovoltaice sunt de 163 MW, iar centralele hidroelectrice mici au în total 19,3 MW. Potrivit Hellenic Wind Energy Association, Enel Green Power este în prezent al patrulea cel mai mare investitor în parcurile eoliene din Grecia în ceea ce privește capacitatea instalată.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pe baza unor informații apărute în presa italiană, mari investitori internaționali sunt interesați să achiziționeze portofoliul elen al EGP, printre care Macquarie, care a cumpărat deja 49% din operatorul grec de distribuție (HEDNO), KKR, State Grid Corp. din China, care deține 24% din operatorul independent de transport din Grecia (IPTO), Ardian din Franța și fondul de investiții Antin Infrastructure Partners.

Macquarie este deja activă în Grecia în acest sector prin intermediul filialei sale CERO Generation.

Vânzarea Enel România este în curs de negociere cu PPC

Enel este, de asemenea, interesată de vânzarea filialei sale din România, principalul candidat fiind compania elenă Public Power Corp. (PPC), în baza unui acord de exclusivitate. Cele două părți negociază de luni de zile și se așteaptă o înțelegere în curând, notează publicația citată.

Trebuie menționat că Enel este unul dintre principalii furnizori de energie electrică din România, acoperind zona Bucureștiului și alte două zone foarte populate, cu un total de trei milioane de consumatori, operând în același timp și rețeaua locală. În plus, are o capacitate de 534 MW de energie regenerabilă.

Subsidiara locală a Enel s-a confruntat în ultima vreme cu marje de profit reduse în România, ceea ce înseamnă că vânzarea ar putea avea loc la un preț mai mic decât în mod normal pentru PPC.

Extinderea PPC în Balcani

Grupul elen intenționează să își extindă prezența în Balcani ca parte a unei strategii de creștere care să compenseze cota sa mai mică pe piața elenă a energiei electrice.

Directorul general al PPC, George Stassis, care a fost anterior președinte și director general al Enel România, a declarat recent că grupul continuă să exploreze oportunități de investiții în Balcani, în conformitate cu planul său strategic. Astfel, compania vrea și un mare proiect hidroelectric din Macedonia de Nord.

În urmă cu câteva zile, potrivit presei din Macedonia de Nord, PPC a fost declarat investitorul preferat în licitația pentru construcția și administrarea împreună cu compania locală ESM (ElektraninaSevernaMakedonija) a hidrocentralei Cebren, cu o capacitate de 333 MW.

La licitație a mai participat și compania franceză EDF, dar oferta sa a fost exclusă deoarece nu era însoțită de o scrisoare de garanție și a fost considerată neangajantă.

Autorităţile din Macedonia de Nord au evaluat dosarul ofertei depuse de PPC, iar contractul va fi semnat lunile următoare. Centrala va avea o capacitate instalată de cel puțin 333 MW și o capacitate anuală de producție de 1000-1200 GWh de energie electrică. De notat că ESM, compania de stat de electricitate din Macedonia de Nord, produce în total aproximativ 4000 GWh pe an. Valoarea investiției este estimată la 500-600 de milioane de euro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: