De pe ce platforme își comandă românii mâncare? Topul aplicațiilor preferate și a brandurilor de fast-food

glovo Foto: Facebook, Glovo

Glovo a fost anul trecut aplicația de livrare preferată a românilor, iar cea mai mare creștere din zona serviciilor de delivery a fost vizibilă în cazul Bolt Food, arată analiza unei platforme de rezervări online la restaurante.

În ceea ce privește mâncărurile preferate comandate, pe primul loc în topul românilor se află pizza, cu mai bine de 3 milioane de căutări în 2022, arată analiza platformei Bookingham. Preparatul își păstrează locul în fruntea clasamentului încă de acum 4 ani, fiind și favoritul românilor în pandemie. În 2020, România a trecut de 2,600 de pizzerii.

Al doilea cel mai iubit fast food al românilor e burgerul, cu peste de 1 milion de căutări anul trecut. Fiind o cerere atât de mare, pe lângă lanțurile americane renumite pentru burgerii lor, și restaurantele cu specific internațional au adăugat acest fel de mâncare în meniu. Clasicul burger e în prezent reinterpretat în mii de feluri în România: de la chiftelele din vită, pui sau curcan, la cele din conopidă, ciuperci sau tofu (pentru vegani și vegetarieni), cu diverse toppinguri de legume și sosuri.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe locul al treilea se află shaorma, care a fost cu 52% mai căutată decât cu un an în urmă. Fast food-ul arăbesc a detronat sushi-ul, care ocupa locul al treilea în topul mâncărurilor preferate ale românilor în 2021. Cu toate acestea, bucătăria asiatică rămâne la mare căutare printre noi.

Sushi se clasează pe locul al patrulea în top, cu peste 660,000 de căutări – asta înseamnă cu 20% mai mult decât în anul anterior. Și interesul pentru noodles a crescut cu 12% – un alt fast food care întărește ideea că românilor le place mâncarea asiatică. În top se află și un reprezentant din bucătăria turcească: kebabul. Acesta prezintă cea mai mare creștere procentuală – cu 56% mai mult față de anul trecut.

Totuși, există și un trend ascendent al românilor care preferă un stil de viață sănătos. Asta ne arată cele peste 57,000 de căutări pentru salată, cu 8% mai mult decât în anul anterior. Chiar și așa, alternativa aceasta mai sănătoasă e la coada clasamentului.

McDonald’s întrece KFC: Peste 4 milioane de căutări pentru fast-food-ul preferat al românilor

Într-un singur an, McDonald’s a vândut în România peste 46 milioane de burgeri. Anul trecut, 36% din totalul căutărilor pe fast-food au fost pentru popularul lanț american.

Interesul ridicat e cu atât mai evident cu cât, din 2021 până în 2022, căutările pe McDonald’s au crescut cu 25%, comparativ cu doar 1% pentru rivalii de la KFC.

Când românii spun fast food, cafea și prăjituri, spun de fapt Starbucks. Brand-ul american se clasează pe locul al treilea în topul celor mai iubite lanțuri de fast-food prezente în România, și își păstrează acel loc încă din 2021. Atunci a crescut enorm, ajungând la peste 1,300,000 de căutări, și întrecând Pizza Hut. Tot de atunci, clasamentul brandurilor de fast food a rămas neschimbat: pe locul 1, McDonald’s, pe locul 2, KFC, pe locul 3, Starbucks, și pe 4, Pizza Hut.

Iar dacă mai existau dubii despre cât de mult le place românilor shaorma, acestea au fost spulberate anul trecut, când au fost peste 300,000 de căutări pentru Mesopotamia – cu 93% mai mult decât în 2021. Asta a adus Mesopotamia în top 10 companii de fast food din țară.

Interesul ridicat al românilor pentru fast food e evident și prin prisma lanțurilor nou deschise din țară. Popeyes a apărut în anii ‘70 în Louisiana și a devenit cunoscut pentru puiul crocant, cartofii prăjiți și… orice e deep fried. Primul Popeyes s-a deschis în București în 2022 și n-a durat mult până să intre în radarul românilor. Cu 613% mai mulți au căutat brandul american, față de anul anterior.

Glovo este aplicația de livrare preferată a românilor

Foodpanda, Glovo, Takeaway, Bolt Food, Uber Eats și Tazz by Emag au fost doar câteva dintre companiile care ne-au adus mâncarea la ușă.

Glovo a crescut cu 24% anul trecut, ajungând la aproape 1 milion și jumătate de căutări. Asta se explică prin faptul că în februarie, cei de la Glovo au cumpărat Foodpanda – competiția lor principală.

Cea mai mare creștere din zona serviciilor de delivery a fost vizibilă în cazul Bolt Food. Aplicația a fost cu 44% mai populară decât în anul precedent, ajungând la aproape 84,000 de căutări. Totuși, față de Glovo și Tazz by Emag, Bolt Food rămâne un jucător destul de mic din această industrie. Un motiv pentru asta ar putea fi lipsa McDonald’s-ului de pe platformă. Faptul că lanțul american e preferatul românilor și nu e disponibil în aplicație, poate avea un impact negativ asupra traficului de pe Bolt Food.

Dacă Glovo, Tazz și Bolt Food sunt cele mai folosite aplicații de delivery la români și au crescut foarte mult în ultima perioadă, nu putem spune același lucru și despre Uber Eats și Takeaway. Uber Eats a plecat de pe piața din România chiar în pandemie, iar Takeaway, la jumătatea anului 2022.

Metodologie

Pentru studiul de față, echipa Bookingham a analizat trendurile de căutare ale românilor în 2021-2022 în materie de preparate, aplicații de food delivery și branduri de fast food. Datele au fost extrase cu ajutorul Keyword Planner, atât pentru studiul de față, cât și pentru studiul anterior din 2019-2020. Au fost analizate atât cuvintele și frazele folosite de români, cât și numărul total de căutări pe food delivery, în română și engleză.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: