Economiști: Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor de încă patru ori, la un maxim de 3,75% în iulie

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană își va intensifica lupta împotriva inflației în creștere prin majorarea ratelor dobânzilor de încă patru, la 3,75% în iulie, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.

Trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare vor urma mișcării de jumătate de punct de săptămâna viitoare, aproape sigură – ceea ce va duce rata dobânzii la depozite la 3,75% în iulie, au spus respondenții.

Atât Goldman Sachs, cât și Deutsche Bank prevăd acest nivel, deși se așteaptă ca acesta să fie atins în iunie. În partea superioară, Morgan Stanley și Barclays văd o așa-numită rată terminală de 4% – corespunzând așteptărilor de pe piața monetară.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

JPMorgan și Citi, între timp, spun că BCE se va opri probabil la 3,5%. Traiectoria mai agresivă a costurilor de împrumut, comparativ cu ultimul sondaj realizat de Bloomberg, va fi însoțită de reduceri mai rapide ale stocului de active cumpărate în cadrul măsurilor de stimulare anterioare. Reducerea inițială de 15 miliarde de euro pe lună până în luna iunie este văzută crescând treptat până la dublul acestei sume până în 2024.

Așteptările pentru un răspuns mai dur al BCE provin din inflația de bază record care i-a încurajat pe unii oficiali. Indicatorul, care exclude costuri precum cele cu energia și alimentele, se accelerează chiar dacă creșterile de prețuri principale se estompează. Această divergență alimentează tensiunile în cadrul Consiliului guvernatorilor cu privire la cât de mult mai trebuie făcut.

„Cea mai mare provocare va fi calibrarea și comunicarea gradului adecvat de înăsprire a politicii în următoarele luni, având în vedere scăderea puternică a prețurilor la energie și slăbirea creșterii împrumuturilor, pe de o parte, și inflația de bază încă în creștere, pe de altă parte”, a declarat Veronika Roharova, șefa departamentului economic pentru zona euro la Credit Suisse.

În timp ce economistul șef al BCE, Philip Lane, a declarat că costurile de împrumut ar putea rămâne la nivelul maxim pentru „un număr destul de mare de trimestre”, analiștii se așteaptă ca acestea să rămână acolo pentru o perioadă mai scurtă comparativ cu sondajul anterior. Prima reducere a dobânzii, la 3,5%, este anticipată în februarie 2024, urmată de o alta în iulie.

Respondenții sunt împărțiți în mod egal cu privire la faptul că BCE încă mai joacă la recuperare în combaterea inflației – este pentru prima dată când o majoritate nu consideră că aceasta este în urmă în răspunsul său. De asemenea, mai mult de jumătate sunt convinși că oficialii nu vor împinge ratele prea sus.

„Până acum, BCE a avut o sarcină relativ ușoară, deoarece ratele erau scăzute și era în urma curbei”, a declarat economistul HSBC Fabio Balboni. „Dar, pe măsură ce ratele ajung în teritoriu restrictiv și inflația de bază rămâne rezistentă, divergența de opinii între membrii Consiliului guvernatorilor care vor să continue să împingă ratele mai sus și cei care se tem de riscul unei înăspriri excesive va crește, ceea ce va face mai greu să se ajungă la un acord asupra căii de urmat.”

Ședința de săptămâna viitoare va fi încadrată de un nou set de proiecții economice trimestriale care iau în considerare recenta scădere a costurilor energiei. Prezentând probabil o perspectivă mai blândă pentru inflația globală, alături de o creștere mai rapidă a prețurilor de bază, previziunile ar putea intensifica o dezbatere începută în februarie cu privire la măsura asupra căreia ar trebui să se concentreze BCE.

Șeful băncii centrale portugheze, Mario Centeno, a declarat că oficialii trebuie să analizeze „foarte atent” noile cifre.

„BCE va fi sfâșiată între cea mai recentă inflație de bază mai mare, pe de o parte, și previziunile de inflație mai scăzute pentru anii următori, pe de altă parte”, a declarat Rainer Singer, economist la Erste Group.

Între timp, perspectivele de creștere economică din acest an ar trebui revizuite în creștere. De asemenea, respondenții la sondaj nu se mai așteaptă la o recesiune – ceea ce întărește argumentele care susțin un atac mai dur împotriva inflației.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: