UBS este în discuții pentru achiziționarea Credit Suisse. Autoritățile elvețiene fac presiuni pentru fuziune pentru a stopa criza de încredere în sectorul bancar al țării

credit suisse Sursa foto: Dreamstime

UBS poartă discuții pentru preluarea totală sau parțială a Credit Suisse, iar consiliile de administrație ale celor mai mari doi creditori elvețieni urmează să se întâlnească separat în weekend pentru a analiza ceea ce ar fi cea mai importantă fuziune bancară din Europa de la criza financiară încoace, potrivit mai multor persoane informate despre discuții, scrie Financial Times.

Banca Națională a Elveției și autoritatea de reglementare Finma orchestrează negocierile în încercarea de a consolida încrederea în sectorul bancar al țării, au declarat persoanele menționate. Intervenția lor vine la câteva zile după ce banca centrală a fost nevoită să acorde o linie de credit de urgență de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari) pentru Credit Suisse.

Cu toate acestea, această măsură nu a reușit să oprească scăderea prețului acțiunilor sale, care a coborât la minime record după ce cel mai mare investitor al său a exclus furnizarea de capital suplimentar, iar președintele său a recunoscut că a continuat exodul clienților din domeniul gestionării averilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Evoluția prețului acțiunilor celor doi creditori elvețieni a fost semnificativ diferită în ultimii ani. În ultimii trei ani, acțiunile UBS au câștigat aproximativ 120%, în timp ce cele ale rivalului său mai mic s-au scumpit cu aproximativ 70%. Primul are o capitalizare de piață de 56,6 miliarde de dolari, în timp ce Credit Suisse a închis vineri cu o valoare de 8 miliarde de dolari.

În 2022, UBS a generat un profit de 7,6 miliarde de dolari, în timp ce Credit Suisse a înregistrat o pierdere de 7,9 miliarde de dolari, ștergând efectiv toate câștigurile din deceniul anterior.

Autoritățile de reglementare elvețiene le-au spus vineri seară omologilor lor din SUA și Marea Britanie că fuziunea celor două bănci era „planul A” pentru a opri prăbușirea încrederii investitorilor în Credit Suisse, a declarat una dintre persoane.

O serie de opțiuni dincolo de o preluare completă sunt în discuție, a declarat o altă persoană, adăugând că ambele părți încearcă să evalueze constrângerile de reglementare din diferite jurisdicții. Această persoană a adăugat că UBS analizează, de asemenea, potențialele riscuri ale unei tranzacții.

Banca centrală elvețiană dorește ca creditorii să convină asupra unei soluții simple și directe înainte de deschiderea piețelor luni, a spus una dintre persoane. Nu există nicio garanție că se va ajunge la un acord, care ar trebui să fie aprobat de acționarii UBS.

Credit Suisse și UBS au refuzat să comenteze, la fel ca și Banca Națională a Elveției, Rezerva Federală și Banca Angliei.

O fuziune completă ar crea una dintre cele mai mari instituții financiare globale de importanță sistemică din Europa. UBS are în bilanț active totale de 1,1 miliarde de dolari, iar Credit Suisse are 575 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, o tranzacție atât de mare s-ar putea dovedi prea greu de realizat. Financial Times a relatat anterior că alte opțiuni luate în considerare includ scindarea Credit Suisse și colectarea de fonduri printr-o ofertă publică a diviziei sale elvețiene cu drepturi rezervate, iar unitățile de gestionare a averilor și a activelor să fie vândute către UBS sau către alți ofertanți.

UBS a fost în alertă pentru un apel de salvare de urgență din partea guvernului elvețian, după ce investitorii au început să se teamă de cea mai recentă restructurare a Credit Suisse. Anul trecut, directorul general Ulrich Körner a anunțat un plan de reducere a 9.000 de locuri de muncă și de separare o mare parte din banca sa de investiții într-o nouă entitate numită First Boston, condusă de fostul membru al consiliului de administrație Michael Klein.

O potențială preluare de către cel mai mare rival al său ar pune capăt la aproape trei ani de scandal și haos la Credit Suisse, instituție cu o vechime de 167 de ani. Crizele gemene legate de Greensill Capital și de Archegos – care s-au prăbușit în decurs de câteva săptămâni în 2021 – au dus la pierderi de miliarde de dolari.

De asemenea, creditorul a fost amendat pentru rolul său în scandalul obligațiunilor din Mozambic, în valoare de 2 miliarde de dolari, și a fost prima bancă elvețiană găsită vinovată de o infracțiune corporativă după ce s-a descoperit că a spălat bani pentru un cartel bulgar de cocaină condus de un fost luptător profesionist.

Între timp, Credit Suisse a suferit din cauza unei rotații semnificative a conducerii. Fostul director general Tidjane Thiam a demisionat în 2020, după un scandal de spionaj și o dispută cu un subordonat care a scandalizat Zurich.

Un an mai târziu, António Horta-Osório a fost instalat în funcția de președinte. Fostul șef al Lloyds Bank a fost adus pentru a curăța creditorul elvețian. El a fost forțat să plece la începutul anului 2022 pentru utilizarea excesivă a avionului corporativ și pentru că a încălcat regulile de carantină ale Covid-19 pentru a urmări în aceeași zi finala Campionatului European de Fotbal și finala de tenis masculin de la Wimbledon.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: