VIDEO Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul de reformă a pensiilor speciale: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale / Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comisiile de specialitate din Senat au adoptat marți mai multe amendamente la proiectul de reformă a pensiilor speciale, în contextul în care inițiativa are termen de adoptare tacită data de 31 martie în această cameră. Proiectul de lege al Guvernului României vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Printre amendamentele adoptate se regăsesc: impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivite suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale și faptul că nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

UPDATE 12.10 Ședința s-a încheiat. Raportul comun a fost adoptat. Au fost adoptate doar amendamentele depuse de PSD-PNL-UDMR, iar cele ale opoziției au fost respinse. Raportul va fi supus la vot în plenul Senatului, primă cameră, iar după adoptare va intra la dezbatere în Camera Deputaților, for decizional.

UPDATE 12.05 Amendamentele depuse de opoziție au fost respinse sau nu au fost întrunite destule voturi.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

UPDATE 11.50 Comisiile de specialitate au adoptat toate amendamentele depuse de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Acestea sunt:

  • Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
  • Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.
  • Interzis la cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.
  • Plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.
  • Impozitare:
    – pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
    – pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
    – în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.

UPDATE 11.35 Claudiu Tîrziu, unul dintre liderii partidului extremist AUR, a afirmat că susține amendamentele opoziției și că dezbaterile de fapt sunt un „formalism” și „o bătaie de joc și o mizerie pe care o face puterea la adresa parlamentarismului”.

UPDATE 11.20 Comisiile au adoptat un amendament care prevede că pensiile de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei.

UPDATE 11.10 USR a solicitat citirea amendamentelor înainte ca ele să fie supuse la vot, însă președintele comsiei de muncă a refuzat solicitarea și citește doar numărul amendamentului.

UPDATE 11.05 Comisiile de specialitate au început dezbaterea amendamentelor. 

Conform informațiilor Economedia, coaliția de guvernare a trimis câteva noi amendamente pentru proiectul de reformă a pensiilor speciale, pentru a ajunge la un consens cu Comisia Europeană. Instituția este nemulțumită de nivelul insuficient al reformelor aflate în moment în dezbatere în Parlament, ceea ce ar putea duce la pierderea unor sume importante din PNRR, respectiv 700 de milioane de euro, din totalul de 3,1 miliarde, cât înseamnă a treia cerere de plată.

Potrivit surselor, coaliția ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, astfel: 0% primii 2.000 lei, 10% până la salariul mediu brut și 15% ce depășește acest prag.

Se ia în calcul de asemenea interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, conform surselor.

Totodată, potrivit lor, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile nete din timpul perioadei de activitate.

În cazul pensiilor militare, baza de calcul va scădea semnificativ, prin scoaterea multor sporuri, care până acum contribuiau la stabilirea pensiei. Prin scăderea bazei, se diminuează și valoarea pensiei, dar și pragul venitului net din perioada de activitate, care nu poate fi depășit de pensie.

În plus, pensiile speciale vor fi indexate cu inflația, nu cu salariile în plată, spun sursele.

În cazul în care aceste amendamente nu sunt depuse la Senat, până la expirarea termenului de adoptare tacită, ele nu mai pot fi depuse la Camera Deputaților, deoarece s-ar încălca principiul bicameralității, iar legea ar putea pica la Curtea Constituțională.

Context. Reamintim că Comisia Europeană a cerut autorităților de la București, potrivit unei scrisori consultate de G4Media, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei „rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR reformarea pensiilor speciale, care reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, dat fiind că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu, cunoscute drept pensii speciale, a fost depus la Parlament în decembrie 2022 de către ministrul social-democrat al Muncii, Marius Budăi. Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută o corespondență prin care arată că proiectul nu rezolvă problemele sistemice.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete. Însuși premierul Nicolae Ciucă e militar de carieră, general în rezervă, și a anunțat că pensiile militarilor nu trebuie modificate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E o bazaconie!
    😡
    Pensiile speciale împart societatea în clasa privilegiaților și restul.
    In comunism egalitatea era doar un slogan, în vreme ce, în realitate, aristocrația roșie avea o viață confortabilă oferită de Partid în schimbul loialității și supunerii.
    Privilegiații primesc astazi de fapt niște pensii de merit care nu respectă niciunul dintre criteriile de bază care se aplică celorlalți: nici vârsta de pensionare, nici modul de calcul, nici stagiul de cotizare.
    Nu e clar ce merite au, dar sunt extrem de mulți.
    Problema acestor pensii speciale este că ele nu se raportează la muncă.
    Spre ex, cea mai mare pensie din sistemul juridic este de 20.207 lei, din care mai puțin de 10% înseamnă contributivitate.
    Practic statul pompează în această pensie 18.820 de lei, bani care nu sunt justificați prin munca pensionarului privilegiat.

    Tagma magistraților e favorizată pentru totdeauna, totul e protejat de legi și decizii ale instanțelor, până la Curtea Constituțională.
    Pentru restul castelor, privilegiile pot fi tăiate dintr-o dată!
    Esential este:
    – să existe un stagiu minim de cotizare,  
    – toate pensiile trebuie să țină cont de contributivitate, 
    – nicio pensie să nu mai depășească venitul din timpul serviciului,
    – să nu se mai creeze noi categorii de pensionari speciali 
    – sa se stabileasca o limita de varsta pana la care pensionarul poate munci iar cei care muncesc dupa aceasta varsta sa le poata fi impozitat venitul cu 50% pupincurismului , a traficului de partid si de influenta, a scaparilor legislative, au ramas pe post la flatulențe!😬
    Opriti si aceasta casta de la favorizare!
    Sunt 10% din nr total de pensionari!😡😡

    • Dar cele 1.350.000 de pensii sociale ale celor care n-au muncit in viata lor si primesc de la stat gratis 1150 lei pe luna,1350000×1150=1.552.500.00 lei pe luna × 12 luni =18.630.000.000 lei pe an. Pe acestea unde le socotesti tot la speciale

    • Adică, după logica ta, omul a muncit doar de 2.000 lei și trebuie remunerat la pensie după banii ăștia. Interesant, să mergem toți la sapă pe șantier, zic, după ce am băut cerneala. Singurul lucru bun din comentariul tău este expresia scăpări legislative. Abia asta au divizat țara. Apropo, magistrații au anumite drepturi acordate ca și condiție absolută de primire în UE, în 2007. Clar că nu trebuie să fie pensia mai mare decât salariul, dar nici să sari la gâtul lor să le iei tot, ca să ajungă ca în anii 2000, oricare magistrat aproape primea instrucțiuni de la partid.

  2. In primul rând Pensii speciale sunt doar cele ale politicienilor, celor din administrație, jurnaliștilor, artiștilor și liber profesioniștilor șamd!!!
    De-altfel toată tevatura cu legile speciale jonglata de USR in alegeri a plecat de la pensiile politicienilor și a celor din administrație! Apoi a fost sucita către pensiile de serviciu, ori ocupaționale, reinterpretând și considerându-le pe o parte dintre acestea din urma, pensii speciale! Deoarece politic nu vor si nu pot schimba aceste pensii cu adevărat speciale….
    Aceasta este o manipulare grosolana a populației de rând (alți decât cei in cauza) după ce au realizat ca ce au promis in campanie este utopie si nu vor sau pot de fapt sa lovească in politic si administratie mergand pana la urma cu toții mâna in mâna cu corporatiști și patronatele!!! Au dat-o astfel la pace și renunțând la adevarata reforma a pensiilor speciale (politicieni si administratie) găsind ca vinovat de serviciu pe anumite categorii cu pensii de serviciu sau ocupaționale pe spatele cărora ar putea câștiga capital politic de la frustrații de serviciu sau idioții utili, si pentru ca cei luați in vizor nu au dreptul de a protesta sau manifesta in vre un fel când se fac abuzuri politice și corporatiste împotriva lor!
    Apoi s-a mai inventat un termen, pensii bazate pe contributivitate! Alta manipulare!
    In Romania nu exista pensii bazate numai pe principiul contributivității!!! Si asta deoarece sistemul in sine a fost de așa natura încât este imposibil de implementat doar pe contributivitate co doar parțial lăsând restul la mâna decidentului politic ca pomana politica in scop electoral!!!
    Deci nu exista pensii pe contributivitate ci la Discreția politicului și a patronatelor!!!
    Așadar in Romania sunt pensii speciale (politicieni, administrație, jurnalism, artiști șamd), pensii de serviciu și/sau ocupaționale (armata, poliție, servicii, justiție Diplomație șamd) și pensii generale (așa-zise pe contributivitate dar nici de-acum bazat pe acest principiu!!!).
    Se spune apoi ca UE a cerut și a dres prin G4media și alte “surse” Userist-o corporatiste! O alta manipulare grosolana!
    UE nu spune decât sa se respecte ce Romania s-a asumat prin PNNR și jaloanele sale! Iar dacă se ajunge la concluzia ca acestea au fost greșit formulate la timpul respectiv sau nu mai pot fi implementate sa se renunțe la ele și deci și la bani!
    Și nu la 3 miliarde cum iar mint useristi, jurnaliști și corporatiști ci doar la 700 milioane!!!
    Unde nu ar mai ajunge aceste fonduri din PNNR? Adică cele 700 milioane? La clientele politica din media si patronate sau corporații si nici de-acum in șosele, spitale sau scoli șamd!!! Bani pt șosele sau spitale sunt la jaloanele sau la capitolele diferite si special destinate acestora in PNNR…
    Așadar, USR-ul pe mâna cu patronatele, corporatiști si media manipulează si învrăjbește pe de o parte salariați din romania (bugetari contra sector privat) fie pensionari (sistem de pensii de serviciu vs sistem de pensii general excluzând pe cel special!!!) in lupta pt resursele financiare ale tari (bani de la buget, scutirile de taxe sau impozite, salarii si pensii cat mai mici, banii pt investiții fie din bugetul național, fie de la UE inclusiv PNNR)!!!
    Așadar USR si cu aripa liberal corporatista a PNL au introdus in PNNR adică banii din PNNR niște jaloane prin care sa taie (“reformeze”) pensiile si salariile romanilor, in special a bugetarilor deoarece ei nu vor sa renunțe niciodată la profiturile imense in detrimentul echităților sociale si a plăti corecte a forței de munca!!!
    Urmăresc numai profituri maxim, reducere cheltuieli cu salarii sau pensii, cu taxe sau impozite, dar si bani suplimentari de la stat prin fonduri de investiții, scăderi sau scutiri de taxe, impozite, indemnizații si tot felul de ajutoare etc!!!

      • Bine Bogdane, dacă nu esti cumva USR-ist, fi in continuare inteligent, așadar “prieten util “!

      • Bogdan, tu ai înțeles ceva din ce a scris omul? Recitește, recitește și recitește și, dacă nu înțelegi, doar stai jos. E ușor să fii cuprins de ură și frustrare pentru că nu înțelegi fondul problemei și abordezi subiectul superficial, după portavocile populiste. Oare PNDL care scurge anual peste 5 miliarde euro din buzunarele noastre nu îți trezește nici un sentiment patriotic? Ce ușor e în ziua de azi să pari deștept cu puțin cuvinte de ură asupra unor servicii fundamentale din societate, ordine publică și justiție, și, implicit asupra celor care prezintă argumente logice în favoarea lor.

  3. Pensionari din toate zarile uniti-va!
    Poetul national a spus:
    ” De ce uitati ca-n noi e numar si putere?
    De vrem putem prea lesne pamantul sa-mpartim!”
    Pensionari, haideti sa le aducem aminte si noi:
    De ce uitati ca-n noi e numar si putere?
    De vrem putem prea lesne sa nu va mai votam!
    Pensionari, suntem masa cea mai compacta si numeroasa a celor care se prezinta la vot.
    Ce ar fi ca printr-o neprezentare covarsitoare la vot sau votand “altfel” sa-i invatam minte.
    I-am scoate imediat “la pensie” pe specialii care lafaindu-se in fotolii si-au votat pensile si beneficile speciale, secatuind bugetul de stat care nu-si mai permite sa mai “ajute” sistemul de asigurari sociale de stat, dar poate vira la pensile nesimtite pentru cei care n-au contribuit, dar si-au stabilit.
    Hai la lupta cea mare! alegerile vin azi, maine.

    • Bugetul de stat nu este nicidecum secătuit de pensiile de serviciu sau ocupaționale! Toate aceste pensii se plătesc de ministerele de resort! Dacă toți aceștia a trece chiar și cu pensii diminuate major la bugetul asigurărilor sociale acesta din urma nici devin nu ar create ci din contra ar fi și mai slăbit! Nu mai pleca după manipularea și fenta USR și a unei părți din media și patronate! Ei vor sa pună pumnul in gura la cei care nu au voie sa protesteze și sa le taie bani pentru ca aceștia fie sa meargă către investiții (adică tot la patroni și corporații) fie ca taxele și impozitele la stat ale firmelor ai corporațiilor sa fie mai mici ori colectarea sa rămână ca și pana acum…

  4. Oprecizare:
    Transa a nu stiu cata nu ne o da cineva.
    Ne imprumuta cu suma asta.
    Si daca nu ne mai imprumuta cineva Specialii raman cu Specialele!
    Ei raman cu cascavalul si noi batem apa in piuă!
    🤔

  5. Acesti indivizi aflati azi vremelnic la putere sunt preocupati de faptul ca anumite servicii se vor goli de angajati si vai,va ramane tara fara politisi,magistrati sau mai stiu eu ce dar fara sa-i doara capul ca tara ramane fara oameni capabili sa munceasca!
    Se goleste tara de indivizi buni de munca dar domnul Ciolacu este preocupat doar de anumite servicii care crede domnia sa ca merita privilegii pe care evident trebuie cineva sa le plateasca.Dar peste 10 ani cine le va plati domnule Ciolacu sau Ciuca?Sper ca la viitoarele alegeri romanii care nu beneficiaza de pensii sau venituri speciale sa se trezeasca si sa nu va mai voteze partidele voastre ticaloase…!

    • Hans, mergi in armata pe salariul și pensia pe care consideri tu acum ca ar trebui sa o primească actuali sau foști militari, la granița NATO și cu riscurile, restricțiile și celelalte “așa-zise drepturi”!
      Bag seama ca mâncați rahat numai aia care or n-ați făcut armata ori sunteti bătuți in cap cu uluca sau plătiți de ruși!
      Voi ni vedeti ca USR-isti ăștia sunt extremiști si ae țin numai de golanii? Niște lepre ordinare fără scrupule care ar vinde-o si pe masa si pe tac-su ca sa facă profit sau sa câștige electorat in disperare ca se duc pe …. cur la viitoarele alegeri! Ăștia sunt capitaliști sălbatici si nu vor tine niciodată cu statul sau poporul ci doar cu cine da mai mult!

  6. Cata vreme plosnita speciala – magistrati, politisti, militari, etc – opereaza mana in mana cu infractorii politici nu dispare, se camufleaza.

  7. Vrem ca poporul sa aiba dreptul sa aleaga si magistrati, militari si politisti. Sa aiba si ei dreptul sa candideze la fel ca ceialti cetateni, ca doar nu sunt puscariasi fara drepturi. Nu mai vrem sa ne fie limitat dreptul pe oricine avem incredere. Vrem democratie autentica!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.