Premierul Nicolae Ciucă discută cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germane despre investiții în microelectronică, după ce Guvernul a tăiat finanțarea pe semiconductori din PNRR

338401050_534927158722014_5586456014328508239_n Sursă foto: Guvernul României/Facebook

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit joi, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, AHK pentru a discuta despre dezvoltarea domeniului de microelectronică în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern. Potrivit unui document consultat de Economedia, guvernul a tăiat 2,1 miliarde de euro din PNRR, după o creștere economică peste așteptări, iar printre reformele tăiate se numără, paradoxal, cea pe semiconductori, de 500 milioane euro (C9 – I4. Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare).

Tăierea vine în contextul în care formula de alocare a fondurilor pentru PNRR a fost determinată de numărul populației, rata șomajului și PIB-ul pe cap de locuitor, urmând ca, în funcție de evoluția reală a PIB-ului, să se determine o revizuire a sumelor primite. Datorită evoluției pozitive a PIB-ului, în cazul României a fost prevăzută la 30 iunie 2022 o revizuire negativă a contribuției financiare in valoare de 2.110.858.750 EUR.

Potrivit unei informări de presă, întrevederea dintre premier și AHK a avut în vedere o serie de discuții despre Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologie Comunicațiilor (IPCEI ME/CT) și a constituit o ocazie bună de reconfirmare a menținerii angajamentului asumat de România în vederea creării unui ecosistem de microelectronică.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Guvernul spune că proiectul IPCEI ME/CT stimulează competivitatea industriei, aduce contribuții prin creșterea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă, și poate oferi soluții sau remedieri pentru disfuncționalitățile pieței pentru că reunește cunoștința, expertiza, resursele financiare și actorii economici din întreaga Uniune Europeană.

„Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România, de aceea acest apel care sprijină direct dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare existentă și la nivelul UE, se va bucura de susținerea noastră și de alocările bugetare agreate. Astfel de inițiative, care reunesc sectorul public și pe cel privat aduc beneficii nu doar la nivelul tranziției digitale, ci au un impact strategic considerabil la nivel economic, reconfirmând atractivitatea României în fața investitorilor naționali și internaționali. Avem în vedere, în mod evident, și industria de automotive și oportunitatea de a deveni o destinație dezirabilă și pentru producția de semiconductori – și nu doar pentru asamblare – cu ajutorul celor patru Digital Innovation Hubs pe care proiectul le prevede”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit comunicatului, pentru a întări angajamentul de implicare coerentă, sistematică în dezvoltarea industriei de microelectronică, conform planului agreat cu Comisia Europeană, prim-ministrul a propus menținerea unui dialog constant și stabilirea unei serii de întâlniri între beneficiarii direcți ai proiectului, beneficiarii indirecți și reprezentanții Guvernului.

Împreună cu prim-ministrul Ciucă, la dialog au participat, din partea Guvernului, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Ciprian Hojda – Consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Din partea AHK România au participat: Sebastian Metz – Director General, Ruxandra Dumitrescu – Director General Adjunct, Olivia Lungulescu – Specialist Public Affairs, Bosch Robert SRL, Centrul de Inginerie Bosch Cluj: Cătălin Golban – Engineering Director, Automated Driving Technology Development, Ionuț Muntean – Manager Senior Inovare, Continental AG: Vlad Vînătu – Head of Public Private Partnership SE Europe, Continental Automative România: Christian von Albrichsfeld – County Head & General Manager, NXP Semiconductors Romania SRL: Simona Almăjan – Country Manager, Bogdan Costinescu – Director Software Engineering, Security and Operating Systems.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Inovatia si performanta nu sunt pentru state mafiote si corupte precum Romania unde ministrul justitiei ridica pragul hotiei la 250 000 lei iar presedintele statului cere ca infractorii afiliati sa-si curate total bubelor pentru a fi promovati in varful statului.

  2. Si ce rezulta?
    Digitalizați administratia centrala si locala au ba?
    De 3 ani incoace niciun progres!
    Chiar nimic.
    Un afara de utiluzarea excesiva a cuvântului digitalizare nu aveti nimic!
    In acelasi interval de timp nr. de bugetari a crescut cu 300.000 depasind 1,6 milioane.
    Reforma administratie Nu, Digitalizare Nu,
    PNRR nu,
    chiar aveti ceva cu DA?
    Am inteles!
    Aveti prag de 9000 si pensii speciale!😡

  3. Dl premier Ciuca fura mai cu pudoare, deocamdata 9 000 lei, nu se infige la 250 000 lei precum flamandul Predoiu.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.