Economiști de top susțin că sistemul bancar din SUA ridică îngrijorări, nu cel din Europa (CNBC)

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Europa și-a învățat lecțiile după criza financiară și se află acum într-o poziție solidă pentru a face față unor noi tensiuni în sistemul său bancar, susțin mai mulți economiști și responsabili politici citați de CNBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O temă centrală la Forumul Ambrosetti de joi și vineri din Italia a fost potențialul de instabilitate suplimentară pe piețele financiare, care rezultă din problemele din sectorul bancar – în special pe fondul înăspririi condițiilor financiare.

Prăbușirea Silicon Valley Bank, cu sediul în SUA, și a mai multor alți creditori regionali la începutul lunii martie a generat temeri de contagiune, amplificate de salvarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul elvețian UBS.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Factorii de decizie politică de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat măsuri decisive și au promis sprijin suplimentar dacă va fi necesar. Piețele au înregistrat o oarecare revenire în această săptămână.
Valerio De Molli, managing partner și CEO al The European House – Ambrosetti, a declarat joi pentru CNBC, în marja evenimentului, că “incertitudinea și anxietatea” vor continua să afecteze piețele în acest an.

“Factorul cel mai îngrijorător este incertitudinea din industria bancară, nu atât de mult în ceea ce privește Europa – BCE (Banca Centrală Europeană) s-a descurcat incredibil de bine, Comisia Europeană de asemenea – zona euro este stabilă și solidă și profitabilă, de asemenea, dar ceea ce s-ar putea întâmpla în special în Statele Unite este un mister”, a declarat De Molli pentru Steve Sedgwick de la CNBC.

De Molli a sugerat că prăbușirea SVB ar fi probabil “prima dintr-o serie” de falimente bancare. Cu toate acestea, el a susținut că “lecțiile învățate la nivel global, dar în special în Europa” au permis zonei euro să consolideze “robustețea și stabilitatea financiară” a sistemului său bancar, făcând “imposibilă” o repetare a crizei financiare din 2008.

Accentul pus pe “lecțiile învățate” în Europa a fost reluat de George Papaconstantinou – profesor și decan la Institutul Universitar European și fost ministru de finanțe grec – care și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la SUA.

“Am învățat despre necesitatea ca politica fiscală și cea monetară să lucreze împreună, am învățat că trebuie să fii înaintea piețelor și nu cu cinci secunde în urmă, întotdeauna, am învățat despre viteza de reacție și despre necesitatea unei reacții copleșitoare uneori, așa că toate acestea sunt bune”, a declarat Papaconstantinou vineri pentru CNBC.

El a adăugat că evoluțiile de la SVB și Credit Suisse s-au datorat “eșecurilor în gestionarea riscurilor” și, în cazul SVB, se datorează și “eșecurilor politice din SUA”.

El a citat în special ridicarea de către fostul președinte Donald Trump a pragului sub care băncile trebuie să se supună testelor de stres de la 50 de miliarde de dolari la 250 de miliarde de dolari. Această ajustare la legislația Dodd-Frank de după criză a însemnat efectiv că creditorul căzut nu a fost supus unui nivel de control care ar fi putut să-i descopere problemele mai devreme. Mișcarea din 2018 a făcut parte dintr-o retrocedare amplă a normelor bancare instituite în urma crizei.

Deși a lăudat progresele înregistrate în Europa, Papaconstantinou a subliniat că este prea devreme pentru a spune dacă există o slăbiciune mai largă în sistemul bancar. El a precizat că nu există loc pentru automulțumire din partea factorilor de decizie politică și a autorităților de reglementare, mulți dintre aceștia promițând o vigilență continuă, notează CNBC.

Analiza integrală AICI

 

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.