Ursula von der Leyen le răspunde țărilor care cer măsuri în privința importurilor de cereale ucrainene în UE: Comisia Europeană pregătește un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană se pregătește să prezinte un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați de importurile de cereale ucrainene, ca parte a unui plan comun de sprijin financiar, transmite Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Aceasta a răspuns celor cinci guverne care i-au scris în  luna martie pe subiectul produselor agricole din Ucraina. “Măsuri unilaterale nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a subliniat aceasta.

Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria şi România au cerut intervenții pentru a rezolva provocările determinate de intrarea pe piaţa comunitară a importurilor de cereale provenite din Ucraina,
Aceste cinci ţări au solicitat măsuri de sprijin în contextul creşterii importurilor de produse agricole ucrainene pe pieţele lor.

“Având în vedere piața noastră unică și uniunea noastră vamală, o abordare europeană comună
este necesară pentru a aborda aceste preocupări care apar ca urmare a interacțiunii mai multor factori.
Măsuri unilaterale nu pot face decât să facă jocul adversarilor Ucrainei și nu ar trebui să erodeze
sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina. Într-adevăr, accesul pe piață pe care l-am acordat
Ucrainei și căile de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt esențiale pentru reziliența Ucrainei
în fața războiului de agresiune al Rusiei. În plus, exporturile Ucrainei ar trebui să continue să
să ajungă pe piețele din întreaga lume, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecințele neintenționate specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dumneavoastră”, transmite von der Leyen.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Aceasta subliniază că CE a reacționat imediat prin acordarea unui sprijin financiar  rapid de 36,3 milioane EUR pentru cei mai afectați fermieri, care este deja în curs de a fi acordat.

În prezent, Comisia Europeană se pregătește să prezinte un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați, ca parte a unui plan comun de sprijin financiar.

Comisia Europeană va lua, de asemenea, măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în măsurile comerciale autonome. Aceste măsuri preventive vor contracara imediat deteriorarea situației producătorilor din Uniune pentru anumite produse specifice, și anume grâu, porumb, rapiță și
semințele de floarea-soarelui.

Oficialul european informează că, în cursul zilei de astăzi, vicepreședintele executiv Dombrovskis va organiza o întâlnire cu statele membre din prima linie afectate și cu Ucraina pentru a discuta în continuare acest aspect. Va fi inițiată, de asemenea, o anchetă privind alte produse sensibile.

“În paralel cu investigația de salvgardare, ar trebui să lucrăm pentru a adopta măsurile de salvgardare în așteptare, propunere legislativă pentru reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an.
după expirarea lor actuală, la 5 iunie 2023. Prelungirea acestor măsuri excepționale va
consolida linia noastră de salvare comercială către Ucraina. Trebuie remarcat faptul că propunerea noastră de prelungire include deja o măsură de salvgardare accelerată, cu dispoziții mai stricte, cu o monitorizare mai strictă și cu raportare către statele membre, un prag de declanșare mai mic și un termen de evaluare mai scurt. Aceasta răspunde în mod specific la preocupărilor statelor membre din prima linie și ale părților interesate, inclusiv ale agricultorilor și ne va permite să reacționăm și mai rapid în viitor pentru a proteja piața UE, dacă este necesar”.

CE promite c va lucra și mai intens pentru a facilita tranzitul de bunurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât și către parteneri terți, astfel atenuând presiunea pe termen scurt asupra țărilor adiacente Ucrainei și, în același timp timp, ajutând la lichiditatea piețelor agroalimentare globale. Aceasta include continuarea activității privind reducerea costurilor logistice globale, o mai bună coordonare a tranzitului și îmbunătățirea infrastructurii în porturi, interconexiuni la frontieră și alte căi de transport în cadrul benzilor de solidaritate ale UE, precum și sprijinirea Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră.

Recent, Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine, notează Reuters. După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit. În acest context, au sporit presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a se găsi o soluţie la nivel european în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Iar RO a importat din ocraica marfuri in val de 25 miliarde euro in 2022. Cu preponderenta porumb, grau, ulei floarea soarelui de pe terenurile Monsanto si Vanguard.
    Halal guvern de iude…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.