Publicație maghiară: Cum a putut economia românească să o depășească pe cea a Ungariei?

romania ungaria Foto: Dreamstime

Datele macroeconomice publicate deunăzi au provocat în Ungaria un oarecare șoc. Potrivit datelor, în privința PIB-ului pe cap de locuitor, România a depășit acum Ungaria în mod incontestabil, scrie Daily News Hungary, potrivit Rador.

România a depășit PIB-ul ungar pe cap de locuitor. În anul 2022, PIB-ul Ungariei reprezenta 77% din media europeană în privința puterii de cumpărare (PPP), după cum reieșea dintr-o relatare dată publicității de Eurostat. Or, deși, în 2021, PIB-ul României reprezenta 74,1% din media UE, în 2022, acesta a crescut, atingând un procent de 77%. Asta face ca România, Portugalia și Ungaria să se plaseze pe locul 8 pe lista generală. Acum, se pare că economia românească devine tot mai puternică, depășind-o pe cea ungară în privința PIB-ului pe cap de locuitor.

Cum a reușit economia românească să prindă din urmă Ungaria?

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe vremea lui Ceaușescu, economia românească se afla într-o situație deplorabilă. Timp de câțiva ani, a funcționat un regim asemănător celui din RDG. Spre deosebire de aceleași perioade din Ungaria și din Iugoslavia, care aparent păreau uimitor de occidentale, dezvoltarea economică rămânea în urmă comparativ cu imaginea generală promovată în marile orașe și în localitățile frecventate de turiști. Aceste schimbări perceptibile la nivelul politicii culturale și naționale s-au răsfrânt rapid și asupra sistemului economic, după cum reiese dintr-un material apărut pe Piaceprofit.hu. Structura bazată anterior pe economie a devenit orientată spre importuri. Autromulțumirea a devenit tot mai relevantă pe plan economic în general. Revoluția română mai poate fi încă văzută drept o revoltă a foametei, fiind rezultatul sărăcirii crescânde propagate prin pârghiile sistemului de guvernare. Ulterior, România și-a început treptat existența ca țară relativ dezvoltată din punct de vedere industrial, aparent, fără niciun fel de datorii externe. Pe vremea regimului lui Kadar, Ungaria a acumulat una dintre cele mai mari datorii externe pe cap de locuitor, în vreme ce România și-a achitat datoriile în valută.

Nivelul datoriilor ca factor-cheie

În principal, venirea din urmă a României poate fi atribuită mai ales nivelului izbitor de moderat al datoriei. Asta adăugându-se fluxului de capital primit începând de la sfârșitul anilor ’90. În același timp, Ungaria se confuntă cu noi și noi crize ale datoriilor or, asta se întâmplă încă din anii ’70, cele mai substanțiale resurse publice fiind consumate de propriile datorii. Conform celor de mai sus, principala explicație a dinamicii românești se poate regăsi în rata scăzută a datoriilor și în nivelul acestora care, chiar și în condițiile crizei provocate de COVID, nu au depășit 50% la nivelul PIB-ului.

Citește și:

GRAFIC. România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor și se apropie de Ungaria și Polonia la indicatorul “productivitate”. Economiști: “Sustenabilitatea evoluției pozitive va necesita intervenții importante în viitor”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: