Producția de gaze a scăzut brusc cu 15%. Mai multe revizii în perimetre de extracție

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Producția locală de gaze a căzut brusc, peste weekend-ul ce tocmai a trecut, de la 23,5 milioane de metri cubi zilnic la 19,8 de milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz. Au ieșit peste 3,5 milioane de metri cubi de gaze din producție iar o sursă din piață ne-a spus că este vorba de intrarea în revizie a mai multor perimetre aflate în exploatare de la Romgaz, dar și de la Petrom. În cazul Petrom, este vorba de platforma Petromar din Marea Neagră, de unde compania extrage, de decenii, gaze și petrol.

Informația este confirmată de Romgaz, prin vocea directorului-adjunct, Aristotel Telu Jude, care precizează pentru Economedia.ro: „În această perioadă executăm revizii programate la facilitățile de suprafață (comprimare și uscare), motiv pentru care producția de gaze naturale Romgaz este redusă cu capacitatea corespondentă acestor facilități aflate în revizie programată.”

OMV Petrom a confirmat pentru Economedia o revizie cu impact asupra producției.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„OMV Petrom efectuează, în perioada 5 – 17 mai, o revizie generală a instalațiilor platformei de producție din Marea Neagră. În cadrul reviziei, vor avea loc inspecții tehnice necesare îmbunătățirii și menținerii în siguranță a integrității instalațiilor, conform standardelor din industrie. Ultima revizie generală a avut loc în luna august 2022. Conform estimărilor OMV Petrom, în perioada reviziei generale, impactul asupra producției va fi de 150 kbep, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% din consumul național de gaze naturale pentru această perioadă”, arată un răspuns al companiei pentru Economedia.

Cu producția diminuată, România nu are totuși probleme în a-și asigura consumul. Dincolo de cei 20 de milioane de metri cubi care încă se extrag, importăm 8,5 milioane de metri cubi de gaze via Bulgaria, din care 3,7 milioane reprezintă doar tranzit către Ungaria și se pot stoca 7,6 milioane de metri cubi în depozitele subterane.

La nivelul unui an, România are un consum de gaze de circa 10 miliarde de metri cubi, din care 80% din surse interne, Romgaz, Petrom, BSOG. Import se poate face din Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Ungaria deși sursa acestor gaze este cu totul alta, fie ele sunt rusești ce vin în Europa prin Ucraina, prin Polonia sau prin Turcia, fie gaze din Azerbaidjan, prin conducta Caspică. Recent, în România, tot prin Bulgaria, ar putea ajunge și Gaz Natural Lichefiat, descărcat din metanierea în terminalele de la Mediterană, regazeificat și împins pe conductă până la noi.

În vara acestui an, este așteaptată o decizie finală pe exploatarea gazelor din Marea Neagră, perimetrul Neptun Deep, de unde se așteaptă o producție anuală de 5-7 miliarde de metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: