Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș a declarat, marți, la Strasbourg, că fermierii români se plâng deja că din cauza cerealelor din Ucraina au deja probleme cu transportul cerealelor și că fie nu mai sunt camioane disponibile din cauză că sunt multe contractate deja, fie a crescut mult prețul transportului. El a mai precizat că vor fi probleme cu capacitățile de transport mai ales în a doua jumătate a anului, după recolta din vară.
„Fermierii deja îmi spun, cei cu care ne-am întâlnit în ultimele săptămâni prin țară, că dacă de obicei la vremea asta aveau deja contracte cu companii de transport, să vină să le ia ceralele din câmp, să le ducă fie la silozuri, fie direct la la la traderi, acum au probleme, fie nu mai sunt deloc disponibile camioane pentru că sunt multe contractate deja pe linia Ucraina, fie a crescut mult prețul. Aici ar trebui capacitățile de transport, văzut ce putem să facem ca să creștem capacitățile astea de transport temporar”, a declarat Cioloș.
El a mai spus că o problemă va fi și gestionarea capacităților de stocare și de încărcare din portul Constanța.
„Și acolo va fi o competiție între încălcarea cerealelor care vor continua să vină din Ucraina și încărcarea cerealelor care în mod normal imediat după recoltare pleacă din România când solicitarea portului e mai mare. Lucrurile astea ar trebui prevenite dacă cineva s-ar ocupa din timp de ele”, a mai spus fostul comisar european pe agricultură.
Cioloș a mai declarat că grupul politic din care face parte, Renew Europe, a propus Comisiei Europene o serie de măsuri pentru un mai bun control al cerealelor din Ucraina care tranzitează sau ajung în Europa. El a mai spus că nu poate evalua în ce măsură cerealele ieftine din Ucraina au avut un impact mai degrabă pozitiv sau mai degrabă negativ asupra economiei românești, dar că în unele cazuri fermierii au avut de câștigat (crescătorii de animale) iar prețul scăzut al cerealelor a avut un impact asupra reducerii inflației (prețurile alimentelor) iar în alte cazuri fermerii au avut de pierdut, în special cei care au produs cereale sau traderii care au așteptat să le vândă la un preț bun.
Comisia Europeană a adoptat pe data de 2 mai oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.
Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.
În paralel, CE anunță că Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui și orice alte produse provenind din Ucraina.
Potrivit comunicatului de presă, în timp ce răspund preocupărilor agricultorilor din statele membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei.