Euroins, oficial în faliment. Tribunalul București a decis declanșarea procedurii/ Polițele emise de companie mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi

Euroins Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul București a declarat falimentul Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). Anterior, în luna mai, Tribunalul București a amânat cu două săptămâni decizia privind cererile de intrare în faliment a companiei Euroins, următorul termen fiind pe 9 iunie. Polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, subliniază ASF. Decizia din data de 09 Iunie 2023 nu este definitivă.

Conform deciziei Tribunalului, care poate fi consultată AICI, lichidator judiciar provizoriu a fost numit practicianul in insolvenţă CITR FILIALA BUCURESTI SPRL.

ASF a anunțat în data de 17 martie 2023 că retrage licența de asigurare a Euroins România și numește un administrator interimar, cu intenția declarată de a deschide procedura de faliment împotriva companiei. ASF susținea că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a formulat, pe 18 aprilie, cererea de faliment împotriva Euroins România, fostul lider RCA, care a intrat în insolvență, potrivit unei decizii de la Tribunalul București.

ASF: Polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi

La rândul său, ASF transmite că Tribunalul București a confirmat astăzi starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei A.S.F., Tribunalul București a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare.

În acest context, potrivit legislației în vigoare, A.S.F. anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

ASF amintește că atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (F.G.A.).

AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea, iar AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.

Pentru a asigura echitatea în relația cu toți petenții, F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul F.G.A. AICI.

Consiliul A.S.F. a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Autoritatea mai menționează că, în perioada 2020 – 2023, ASF a desfășurat mai multe acțiuni de control, finalizate cu sancțiuni confirmate, la rândul lor, de instanțele competente. Puteți consulta AICI sinteza deciziilor A.S.F., cât și istoricul sancțiunilor dispuse de Autoritate.

 

Fondul de Garantare a Asiguraților: Mai sunt valabile 2,94 milioane de contracte de asigurări, dintre care 2 milioane sunt polițe RCA.

Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) a luat act de hotărârea instanței, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA și face câteva precizări. Decizia din data de 09 Iunie 2023 nu este definitivă.

Deschiderea procedurii de faliment își produce efectele atat în cadrul procedurii de faliment a societății de asigurare, cât și cu privire la desfășurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraților.
Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlinește la data de 08 Septembrie 2023. Potrivit legii, Lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunța polițele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderea procedurii falimentului, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe sa se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menționată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

În cazul contractelor de asigurari din clasa XV-Asigurări de garanții, termenul de încetare de drept a polițelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlinește la 7 Noiembrie 2023.

La 17 Martie 2023, data ridicării licenței de funcționare a asigurătorului, la Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile cca. 3,66 milioane Contracte de asigurări, dintre care aprox. 2,76 milioane contracte RCA.

La data de 9 Iunie 2023, mai sunt valabile cca. 2,94 milioane Contracte de asigurări, dintre care, aprox 2 milioane polițe RCA.

Până la data de 8 Iunie 2023 Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 și 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9.

Hotărârea din data de 09 Iunie 2023 nu modifică activitatea de primire și procesare a Cererilor de plată (Anexele 9/10).

“Recomandăm potențialilor creditori de asigurări ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA. să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevazută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015”, transmite FGA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: