Cele mai mari 10 criptomonede, în funcție de capitalizarea de piață

bitcoin sursa foto: Unsplash

Criptomonedele au ajuns, dintr-o investiție obscură, în centrul atenției investitorilor, creșterea lor meteorică fiind însoțită de un interes instituțional sporit, inclusiv de la nume mari precum HSBC, Goldman Sachs și JPMorgan.

În decurs de 12 luni, Bitcoin a explodat, de la un preț de tranzacționare de 8.166 de dolari pe 8 martie 2020 până la un maxim istoric de peste 60.000 de dolari, în 13 martie 2021.

Deși Bitcoin este cea mai populară monedă virtuală, există în prezent sute de criptomonede în întreaga lume, dar un grup principal de 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum, potrivit site-ului web de criptare CoinDesk.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În contextul în care criptomonedele au continuat raliul de creștere și în primele două luni și jumătate din 2021, publicația britanică Financial News a întocmit o listă cu cele mai mari 10 criptomonede după capitalizarea pieței, la data de 9 martie 2021.

  1. Bitcoin

Lansat în 2009, Bitcoin – sau BTC, după simbolul bursier – este cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 1,01 miliarde de dolari, potrivit platformei CoinDesk. A fost creat ca un depozit de valoare și ca un mijloc de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Criptomoneda a atins maxime de peste 58.000 de dolari în februarie (și de peste 60.000 de dolari pe 13 martie), depășind o capitalizare de piață de 1 trilion (1.000 de miliarde) de dolari.

Acest lucru a fost parțial alimentat de o creștere a interesului instituțional pentru bitcoin după ce Elon Musk a anunțat că compania sa producătoare de mașini electrice Tesla a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă pe 8 februarie.

Banca de investiții americană Goldman Sachs și-a relansat biroul de tranzacționare pentru criptomonede, urmărind să îl redeschidă la mijlocul lunii martie.

  1. Ethereum

Ethereum se tranzacționa la 1.837 de dolari pe 9 martie, conform platformei CoinDesk. A doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 211,2 miliarde de dolari, Ethereum a fost propusă pentru prima dată în 2013 de către dezvoltatorul Vitalik Buterin, a fost lansată în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. Moneda a urcat recent la 1.958 dolari, pe 19 februarie 2021.

  1. XRP

XRP, o criptomonedă populară printre bănci și alte instituții, se tranzacționa la 0,48 dolari pe 9 martie și are o capitalizare de piață de 48 de miliarde de dolari. Moneda digitală a fost creată în 2012 de compania blockchain Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain numit Ripple.

  1. Stelar

Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stellar se tranzacționa la 0,42 dolari pe 9 martie și are o capitalizare de piață de 44,7 miliarde de dolari.

  1. Tether

Tether, denumit inițial Realcoin, a fost lansat în 2014 și este legat de dolarul SUA, ceea ce îl face una dintre primele criptomonede care au făcut acest lucru. Se tranzacționa la 1 dolar pe 9 martie. Moneda digitală este cea mai mare monedă stabilă – mai stabilă, deoarece este legată de o monedă fiat -, cu o capitalizare a pieței la 37,6 miliarde de dolari, potrivit CoinDesk.

Tether face în prezent obiectul unei anchete a procurorului general din New York, pe motiv că firma omonimă din spatele criptomonedei nu deținea, pentru perioade de timp de la jumătatea anului 2017, nicio rezervă de dolari pentru a sprijini monedele aflate în circulație.

  1. Cardano

Cardano este un proiect public decentralizat de blockchain și criptomonedă, inițiat de o echipă de academicieni și ingineri. ADA, moneda digitală folosită pe platforma non-profit, se tranzacționa la 1,15 dolari și avea o valoare de piață de 36,6 miliarde de dolari, pe 9 martie.

  1. ChainLink

Lansat în 2017 de Sergey Nazarov, ChainLink este un simbol bazat pe etereum care a facilitat utilizarea contractelor care se conectează la sistemele de plăți. Pe 9 martie se tranzacționa la 31,4 dolari și avea o capitalizare de piață de 31,4 miliarde de dolari.

  1. Litecoin

Litecoin, care a fost lansat în 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee, este o criptomonedă peer-to-peer. Se tranzacționa la 199,7 dolari, cu o capitalizare de piață de 13,4 miliarde de dolari pe 9 martie.

  1. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash, lansat în 2017 de fostul inginer Facebook Amaury Séchet, este cea mai mare separație (fork) de Bitcoin în funcție de capitalizarea pieței. Moneda digitală se tranzacționa la 544,4 dolari, cu o capitalizare de piață de 10,2 miliarde de dolari pe 9 martie.

  1. USD Coin

Această monedă digitală, care a fost lansată în septembrie 2018, este administrată de un consorțiu numit CENTRE, lansat de compania peer-to-peer Circle și de platforma de schimb de criptomonede Coinbase. Scopul lor, potrivit site-ului lor web, este de a „oferi stabilitate cripto”. Se tranzacționa la 1 dolar cu o capitalizare de piață de 9,12 miliarde de dolari pe 9 martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: