Cercetători britanici: Creierul albinelor, de mărimea unei semințe de susan, ar putea aduce un progres în domeniul Inteligenței Artificiale

albine Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință din South Yorkshire încearcă să exploateze puterea creierului de albine în încercarea de a îmbunătăți sistemele și dispozitivele de inteligență artificială (AI), relatează BBC.

Specialiștii consideră că albinele excelează atunci când vine vorba de luarea rapidă a deciziilor, având un creier de mărimea unei semințe de susan, spun oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield.

Experții au examinat modul în care albinele decid ce flori să exploreze pentru nectar.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Conducătorul studiului, Dr. HaDi MaBouDi, a declarat că scopul este de a dezvolta mașinării calificate „care pot gândi ca albinele”.

În cadrul studiului, cercetătorii au antrenat 20 de albine să recunoască cinci flori de culori diferite. Florile albastre conțineau sirop de zahăr, florile verzi conțineau apă tonică amară, iar celelalte culori aveau uneori glucoză.

Albinele au fost apoi lăsate să intre într-o grădină construită la comandă în care florile conțineau doar apă distilată pentru a vedea cum se comportă.

În urma experimentului s-a constatat că albinele se îndreptau spre florile despre care credeau că vor conține hrană – ajungând acolo în medie în 0,6 secunde – și la fel de repede evitau florile despre care credeau că nu vor conține hrană.

„Un proces decizional remarcabil”

Dr. MaBouDi, de la Departamentul de Informatică din Sheffield, care a lucrat alături de omologii de la Universitatea Macquarie din Sydney, a declarat: „Ceea ce am făcut în acest studiu este să dezvăluim mecanismele care stau la baza acestor capacități remarcabile de luare a deciziilor.

Acum le putem folosi pentru a proiecta roboți și mașinării autonome mai bune, mai robuste și mai ferite de riscuri, care să gândească precum albinele – unele dintre cele mai eficiente navete din lumea naturală.”

Oamenii de știință spun că cercetarea va permite dezvoltatorilor să adapteze descoperirile pentru a-și perfecționa produsele bazate pe inteligență artificială.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: