Eurostat: 96% dintre tinerii din UE utilizează zilnic internetul/ România se plasează aproape de media UE. Care sunt principalele utilizări?

tineri adolescenti calculator grup liceeni digital Sursa: RBL

În 2022, 96% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani din Uniunea Europeană au declarat că utilizează internetul în fiecare zi, față de 84% din populația adultă, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE. România se plasează aproape de media UE. 84% dintre tineri au folosit internetul pentru a participa la rețelele de socializare.

Utilizarea zilnică a internetului în rândul tinerilor a fost de peste 94% în toate țările UE. Cele mai mici procente au fost înregistrate în Italia și Bulgaria, cu 94%, iar cele mai mari, de 100% în Irlanda și de 99% în șapte state membre ale UE: Malta, Luxemburg, Portugalia, Cehia, Lituania, Slovenia și Letonia.

În timp ce tinerii au raportat cote foarte ridicate de utilizare zilnică a internetului în toate țările, în rândul utilizatorilor adulți s-a înregistrat o variație mai mare. În medie, diferența dintre ponderea tinerilor și a adulților care utilizează zilnic internetul în UE a fost de 12 puncte procentuale (pp). În Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Belgia și Luxemburg, această diferență nu a depășit 7 pp.

Alte țări din UE au raportat cote ridicate de utilizare zilnică a internetului în rândul tinerilor, dar un decalaj considerabil mai mare față de adulți: Croația și Grecia (21 pp), Portugalia și Bulgaria (ambele 19 pp), precum și Polonia și România (ambele 18 pp).

dot chart: people who used the internet on a daily basis, 2022 (%, young people aged 16-29 in gold yellow; adult population in blue)

Eurostat urmărește și principalele utilizări în 2022 și dacă acestea s-au schimbat de-a lungul timpului.

Conform datelor, în 2022, 84% dintre tineri au folosit internetul pentru a participa la rețelele de socializare. Dintre activitățile din graficul de mai jos, aceasta este utilizarea preferată a internetului de către tineri din 2014, datele variind ușor, dar rămânând la niveluri ridicate. Printre celelalte utilizări principale se numără citirea de știri online (68%) și operațiunile bancare pe internet (64%).

În timp ce utilizarea internetului pentru operațiuni bancare a crescut în mod constant din 2014 (45 % dintre tineri), citirea de știri online a atins un vârf în 2020 (73 %) și de atunci a pierdut din elan, deoarece procentul de tineri care citesc online a scăzut (-5 pp).

Din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea activităților au înregistrat o creștere, mai ales când vine vorba de utilizarea internetului pentru cursuri online, care a sărit de la 13% în 2019 la 35% în 2021. Cu toate acestea, în 2022, acest procent a scăzut la 28% (-7 pp), dar este în continuare mult mai mare decât în 2019.

În 2022, doar 23% dintre tineri au folosit internetul pentru participare civică sau politică, activitate care a înregistrat o ușoară creștere față de 2015.

timeline graph: internet use by 16-29 year olds in the EU, 2014-2022, in %, participation in social networks in blue, internet banking in teal, doing an online course in blue, reading online news in gold yellow and civic or political participation in red.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: