Pomicultorii și horticultorii români semnalează că fenomenele meteo extreme ( grindină, ploi torențiale, vijelii, căldură excesivă ) din prima jumătate a anului 2021 le-au afectat semnificativ culturile. Unii fermieri susțin că au pierderi de 40% din producția de cireșe și căpșune, potrivit unei analize realizate de LantulAlimentar.ro.
Lucian Mugurel Florea conduce o organizație de producători de fructe din județul Bacău, SC Asociația Pomicolă Itești, ai cărei membri cultivă pomi fructiferi pe o suprafață totală de peste 70 de ha, din care 64 de ha sunt livezi de măr. Fermierul a declarat pentru Lantulalimentar.ro că grindina care a căzut în ultima perioada a afectat un procent de aproape 30% din producția estimată.
”Au fost două rânduri de grindină, în urma cărora merele lovite prezintă pete negre, sunt neconforme, nu mai corespund criteriilor de calitate. Noi livrăm fructele unor hypermarketuri ( Lidl, Mega Image, Metro, Carrefour ), vom face o evaluare a pagubelor și le vom comunica rezultatele. Nu sperăm la acordarea unor despăgubiri din partea statului. Am mai încercat și în alți ani, dar fără rezultat”, a declarat pomicultorul.
Marian Tudor cultivă în apropierea orașului Buzău 4 ha cu pomi fructiferi, mur , zmeur și căpșun. Fermierul buzoian susține că fenomenele meteo extreme i-au distrus 40% din recolta de cireșe și căpșune.
”Noaptea este frig, iar ziua temperaturile cresc foarte mult și cireșele crapă și se strică. E ceva fantastic. Am avut 16 oameni la cules de cireșe galbene și nu au prea avut ce să culeagă. La fel și la căpșune. Eu livrez unui hypermarket, dar printr-un intermediar. Mi-a fost refuzată mare parte din cantitatea oferită, din cauză că fructele au fost considerate neconforme”, a declarat Marian Tudor.
Înghețul târziu a compromis total recolta de cireșe de mai a fermierului Ioan-Dorel Creța, din comuna Călărași, județul Cluj. Acesta este un mic fermier, fără o minimă organizare juridică. El deține 300 de cireși.
”Nu am cules nimic. Înghețul a lovit când cireșii erau în floare. Nu am recoltat mai nimic. Eu vând de obicei la piață, la tarabă, dar vând și la comandă. Nu am chemat pe nimeni de la primărie să evalueze pagubele, iar acum e prea târziu”, a afirmat fermierul clujean.
Situația este cu atât mai grea pentru pomicultori și horticultori, cu cât, susțin aceștia, companiile de asigurări nu acoperă și riscuri ca grindina, înghețurile târzii și seceta.
Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro.