La două săptămâni după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s a zguduit pieţele financiare reducând ratingurile a zece bănci americane, rivala S&P Global Ratings a revizuit luni în scădere calificativele şi perspectivele atribuite mai multor creditori din SUA, citând “climatul dificil” cu care se confruntă sistemul bancar american, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
S&P a revizuit cu o treaptă ratingurile KeyCorp, Comerica Inc, Valley National Bancorp, UMB Financial Corp şi Associated Banc-Corp, din cauza impactului majorării dobânzilor şi a modificărilor depozitelor în industria bancară.
De asemenea, S&P a revizuit la negativă perspectiva atribuită River City Bank şi S&T Bank.
Mulţi deţinători de depozite “şi-au mutat banii în conturi purtătoare de dobânzi mai ridicate, sporind costurile de finanţare ale băncilor. Declinul depozitelor a afectat lichiditatea multor bănci, în timp ce valoarea valorilor mobiliare a scăzut”, se arată în comunicatul S&P.
Indicele KBW Bank al marilor bănci americane a scăzut cu aproape 7% după ce Moody’s a redus ratingurile şi se îndreaptă spre cea mai slabă performanţă lunară din martie, când sistemul bancar american a fost afectat de colapsul a trei bănci regionale.
În urma majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată, băncile se confruntă cu dificultăţi, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi, avertizează analiştii, dacă Fed menţine ratele ridicate mai mult timp decât s-a estimat anterior, erodând şi mai mult valoarea împrumuturilor pentru cei care au nevoie de refinanţare.
În 1 şi 2 august, pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară (“AAA”), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.
În prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la “AAA” până la “AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.
Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.