Șeful Telekom Mobile, Charalampos “Babis” Mazarakis, a declarat miercuri, la un eveniment de profil, în legătură cu posibila taxă de 1% pe cifra de afaceri pe care vrea să o impună guvernul, că “de fiecare dată când este impusă o taxă, care este orizontală, pentru că aceasta este o taxă orizontală, merge peste tot, este ceva ce creează unele idei, unele preocupări. Desigur, trebuie să vedem exact cum va arăta în detaliu.”
Guvernul vrea să introducă un impozit pe cifra de afaceri de minimum 1%, aplicabil companiilor cu o cifră de afaceri anuală de peste 250 milioane lei, adică 50 de milioane de euro.
Pe de altă parte, el a subliniat că Telekom Mobile România este una din companiile mare din România: “Suntem mari investitori în economie. Investim mult în economie, folosim multe resurse locale, avem valoare adăugată pentru economie, producem un efect multiplu în economie.”
În contextul discuțiilor despre această nouă taxă, șeful Telekom Mobile, Charalampos “Babis” Mazarakis, a subliniat că ar putea fi afectată competitivitatea multor firme: “Sectorul telecom influențează și alte afaceri în toată Uniunea Europeană. Le afectează competitivitatea și vedem ce avans economic important au firme din Asia sau din Statele Unite. Sperăm ca autoritățile să țină cont și de acest lucru.”, a mai spus Babis, care a precizat că este nevoie să vadă concret cum va arăta propunerea legislativă.
Potrivit termene.ro, cifra de afaceri a Telekom România Mobile a fost de 1,378,276,599 lei (circa 277 milioane de euro) în anul 2022, cu un profit de -558,080,366 lei.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 25.76%.
Intenția guvernului nu este văzută cu ochi buni de marile companii. Astfel, Confederația patronală Concordia, una dintre cele mai mari asocieri patronale din România, care reunește peste 2.000 de firme active în țară, afirmă că taxa va avea efect inflaționist, va afecta negativ exporturile și va scădea investițiile companiilor”.
Concordia a realizat o analiză a impactului acestei măsuri, care arată că statul ar strânge prin această taxă doar 1,3 miliarde euro pe an, deși dacă ar îmbunătăți colectarea TVA ar putea strânge de 7 miliarde de euro pe an.