Franța va permite comercianților să vândă în pierdere carburanții pentru a reduce inflația 

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Guvernul francez a anunțat că intenționează să permită comercianților cu amănuntul să vândă carburanți în pierdere – chiar dacă legislația franceză interzice în prezent acest lucru – în speranța că această măsură va duce la scăderea prețurilor la pompă pentru consumatori, scrie The Local.

Prim-ministrul Franței, Élisabeth Borne, a anunțat sâmbătă că retailerii francezi de carburanți vor avea în curând – pentru o perioadă limitată de timp – permisiunea de a vinde benzină și motorină în pierdere, într-un efort de a lupta împotriva creșterii prețurilor.

“Această măsură inedită ne va oferi rezultate concrete pentru cetățenii francezi, fără a subvenționa carburanții”, a declarat în weekend premierul Elisabeth Borne pentru cotidianul Le Parisien.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Vânzarea carburanților în pierdere ar putea duce la economii de până la “o jumătate de euro pe litru de benzină”, potrivit unei estimări oferite duminică la RTL de purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran.

În prezent, comercianții cu amănuntul nu pot vinde carburanți în pierdere, în conformitate cu o lege din 1963, concepută în parte pentru a proteja comercianții cu amănuntul mici și independenți.

Pentru a pune în aplicare acest plan, Parlamentul francez va trebui, prin urmare, să voteze o relaxare a legii pentru o perioadă scurtă de timp.

Cu cât au crescut prețurile?

Începând de luni, prețul mediu al motorinei în Franța era de 1,95 euro pe litru, iar prețul mediu al benzinei era de 1,96 euro pe litru.

Prețul carburanților a început să crească din nou în Franța. După o perioadă de acalmie în timpul verii, săptămânalul economic Les Echos a anunțat că motorina a crescut cu peste 0,20 euro în ultimele două luni, iar benzina a crescut cu 0,12 euro.

Miniștrii francezi au insistat asupra faptului că prețurile mai mari se datorează factorilor de pe piața mondială a petrolului, inclusiv reducerilor de producție din Arabia Saudită și Rusia, inundațiilor devastatoare din Libia și previziunilor privind o ofertă și mai scăzută în trimestrul al patrulea.

Până în prezent, guvernul francez a impus limite de preț și a cerut grupurilor să prelungească vânzările la preț de cost pentru a încerca să atenueze durerea, îndemnând marii vânzători de carburanți să dea dovadă de “solidaritate” față de șoferi.

Gigantul petrolier TotalEnergies – care administrează o treime din benzinăriile franceze – a declarat că va menține prețurile pentru benzină și motorină la 1,99 euro pe litru până anul viitor.

În Franța, creșterea costurilor carburanților a declanșat mișcări sociale, și anume protestele “Vestelor galbene” din 2018-2019, care au avut loc după planurile pentru o nouă taxă pe carburanți.

Când se pot aștepta consumatorii să scadă prețurile?

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat pentru postul de televiziune France 2 că speră ca măsura să intre în vigoare “începând cu 1 decembrie, pentru o perioadă de șase luni”.

“Membrii mei obțin 40 sau 50% din venituri din vânzările de carburanți, așa că, dacă vând în pierdere, le-aș da trei luni” pentru a supraviețui, a declarat Francis Pousse, președintele grupului industrial Mobilians, care reprezintă 5.800 de benzinării independente.

Grupurile mari “nu pot continua să piardă 15 eurocenți pe fiecare litru de carburant”, a adăugat Pousse, care s-a declarat “sceptic” în ceea ce privește efectul măsurii asupra puterii de cumpărare.

Potrivit RFI, despre legea franceză care interzice vânzarea în pierdere s-a mai vorbit în 2018, când gigantul supermarketurilor Intermarche a recunoscut că ofertele de reduceri de până la 70% la produse, inclusiv la crema de ciocolată Nutella, nu erau în conformitate cu normele.

Ulterior, firma a fost amendată cu 375.000 de euro pentru aceste promoții, care au declanșat  îmbrânceli și chiar bătăi în mai multe dintre magazinele sale pentru recipientele cu cremă de cremă de alune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De alea 7 trilioane de $ date amaratilor din Industria Combustibililor Fosili(@IMF) n-ati mai detaliat … Nu e ca si cum n-ar fi fost tot ale prostilor … Mai atenti cu de ce sunt in strada oamenii in New York sau sunt spalati de Guvernul Olandez !

    La noi, romanul cedeaza repede si cand il vezi pe Grindeanu in Guvern dupa 7 ani … Spray-ul cu piper e apa de ploaie.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.