Industria europeană a energiei solare a avertizat factorii de decizie politică să nu impună taxe vamale la importuri, pe fondul temerilor că întreruperea aprovizionării cu produse din China ar afecta grav capacitatea Europei de a instala rapid energie curată, scrie Reuters.
Apelul vine în contextul în care Bruxelles-ul și guvernele europene iau în considerare măsuri mai dure privind importurile, în timp ce încearcă să extindă producția de tehnologii curate în Europa și să reducă dependența de China pentru produsele necesare tranziției ecologice.
În această lună, Comisia Europeană a lansat o anchetă care ar putea duce la instituirea de taxe suplimentare pentru a proteja producătorii din UE împotriva importurilor de vehicule electrice chinezești mai ieftine. Între timp, Germania examinează opțiuni, inclusiv protecții comerciale pentru a proteja producătorii locali de energie solară de scăderea prețurilor la nivel mondial, se arată într-un document guvernamental consultat de Reuters.
“Taxele vamale nu sunt un răspuns bun la provocările actuale din industria solară europeană”, a declarat Gunter Erfurt, director al consiliului de administrație al grupului industrial SolarPower Europe, din care fac parte producători, mari cumpărători și companii implicate în instalații.
“În loc să sancționăm întreaga industrie prin taxe suplimentare, trebuie să stimulăm instalațiile solare care provin din producția solară europeană rezilientă. În acest fel, implementarea energiei solare poate continua nestingherită, în timp ce producția europeană de energie solară poate crește constant”, a declarat Erfurt, care este directorul general al producătorului elvețian de celule solare Meyer Burger.
Într-o declarație, SolarPower Europe a declarat că barierele comerciale în domeniul energiei solare ar fi o “strategie perdantă” și i-a îndemnat să ajute în schimb producătorii locali să se dezvolte – inclusiv prin facilitarea sprijinirii fabricilor locale în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.
SolarPower Europe nu a menționat în mod explicit China.
Potrivit Comisiei Europene, UE primește peste 90% din lingourile și plachetele pentru panourile solare din China.
Producătorii europeni s-au plâns de o “inundație” de module solare chinezești pe piața europeană, oferite la prețuri sub costurile de producție și care îi obligă să le reducă pe ale lor.
Dar industria se teme că restricționarea livrărilor chinezești ar putea provoca o repetare a perioadei 2013-2018, când instalațiile de energie solară din Europa au scăzut temporar – ceea ce a coincis cu limitarea de către UE a importurilor fără taxe vamale de panouri și celule solare chinezești.
Anul trecut, UE a instalat o capacitate record de 40 de gigawați de energie solară.
Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului.