Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi, propuneri pentru criza preţurilor la materialele de construcţii

Muncitor-constructii-sursa-Pexels-Yury-Kim-e1605262439866 Foto: Pexels.com

Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) anunţă că a identificat mai multe soluţii punctuale pentru a evita blocajele pe şantiere din cauza creşterii galopante a preţurilor la materialele de construcţii şi propune autorităţilor să actualizeze costurile estimate la data lansării licitaţiei.

Într-un comunicat de presă, ARCA susţine că Legea Achiziţiilor Publice are mecanismele necesare corectării situaţiilor în care preţurile la materialele de construcţii cresc accelerat şi până la modificarea legislaţiei în vigoare pot fi aplicate câteva propuneri: „În prezent, Legea achizițiilor publice conține mecanisme de abordare și corectare a situațiilor în care prețurile cresc accelerat. Aceste prevederi trebuie să fie aplicate nediscreționar de către autoritățile centrale și locale, iar Guvernul trebuie să fie intransigent în acest sens”.

Propunerile ARCA :

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
  • Aplicarea formulei polinomiale de actualizare a prețurilor, care ia în considerare principalele materii prime, materiale și costurile forței de muncă din contractele de achiziție publică în derulare;
  • Obligarea autorităților contractante să actualizeze valorile estimate ale investițiilor publice la data lansării licitației;
  • Formulele de escaladare a prețurilor trebuie să fie aplicate având ca referință data ofertei (sunt situații în care prețurile de referință sunt considerate cele de la un an după ordinul de începere a lucrărilor, deci nu mai au legătură cu prețurile din momentul ofertei);
  • Modificarea sursei indicilor și legarea acestora de oscilațiile din economia reală (bursele de mărfuri interne și internaționale, și nu indicele de inflație).

Săptămâna trecută, Preşedintele PNL, Ludovic Orban anunţa un acord în Coaliţie astfel încât autorităţile contractante să poată modifica costurile estimate ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Noile „liste de prețuri”

Oțel – creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franta, 64% în Spania. În România creşterea inregistrată este de 70%. Bitum – creştere de cca 15% la nivel comunitar. Ciment – creştere de 10%. Lemn – creștere de peste 20%. Produse din polietilenă – creştere de peste 40%. Carburant – creştere de 34%. Sunt exemplele de creșteri de prețuri înregistrate în cursul trimestrului 1 la nivelul Uniunii Europene, invocate de constructorii de la Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).

Cifre de la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), conform unui sondaj realizat în aprilie, arată că membrii asociației din România au semnalat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: polistiren – plus de peste 50%, țeavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, tabIe zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton – peste 30%, motorină – 18%.

Anchetă a Consiliului Concurenței

În acelaşi timp şi Consiliul Concurenţei a anunţat miercuri că a demarat o amplă analiză pe piața materialelor de construcții în contextul semnalelor privind creșterea prețurilor produselor, atât pe piața românească, dar și la nivel international. Consiliul a arătat că există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăți în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depășirii bugetului.

În acest context, ARCA atrage atenția că explozia prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții poate avea impact negativ direct asupra pieței de construcții, prin insolvențe și falimente, asupra proiectelor de infrastructură aflate în derulare, prin blocaje, dar și indirect, asupra evoluției PIB și bugetelor publice, în lipsa măsurilor imediate.

Anul trecut, domeniul construcțiilor a avut cea mai mare contribuție la evoluția PIB (+0,6 pp), alături de domeniul Informații și Comunicații (+0,6 pp), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: