Noul președinte al Complexului Energetic Valea Jiului nu are deloc experiență în energie, dar e absolvent al Academiei de Informații și al Școlii Confucius, organizată de o universitate chineză

popa2

Andrei Nicolae Popa (28 de ani) este noul președinte al Consiliului de Administrație al nou înființatei Complexul Energetic Valea Jiului, companie în curs de preluare a activelor și a celor 2.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara (exploatările de huilă, atâtea câte mai sunt), acum falită. Andrei Nicolae Popa a fost propunerea Ministerului Energiei pentru acest post, iar în Adunarea Generală a Acționarilor, care este controlată în totalitate de Ministerul Energiei, el a fost și votat, pentru un mandat provizoriu de cinci luni. El era anterior consilier al ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Lui Popa îi lipsește orice fel de experiență în energie, potrivit parcursului profesional postat pe LinkedIn. El s-a axat pe o carieră bazată pe cunoștințele în drept, fiind absolvent al Universității București. A mai lucrat, în calitate, de consultant, la NNDKP, a mai fost intern la ambasada României din Cehia și la Guvern. Are cursuri absolvite la Academia Națională de Informații și la Școala de vară Confucius, a Universității Chineze de Științe Politice și Drept, care este direct finanțată de Partidul Comunist Chinez.

Odată apropierea de Sebastian Burduja, căruia i-a devenit consilier, în 2022, când acesta era ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, vin și funcțiile mari. Popa intră în board-ul Agenției Spațiale Române. Când Burduja ajunge ministru la Energie, în mai, anul acesta, Popa vine cu el, tot în calitate de consilier. Acum este președintele Complexului Energetic Valea Jiului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Alături de Popa, în CA au mai fost aleși Radu Nicolae Chiurtu și Aura Gabriela Dumitru, tot cu mandat de cinci luni. Dumitru a venit direct din ministerul Energiei, Chiurtu a venit din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), anterior fiind director în ministerul Energiei, dat afară de premierul Ciucă pentru că greșise textul Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la facturile la energie, intrată așa în vigoare.

Numirile ar putea fi de asemenea ilegale, pentru că vorbim deja de doi membri în CA care vin direct de la Ministerul Energiei, plus un altul care vine de la altă instituție guvernamentală, Chiurtu, de la ACROPO (în subordinea Secretariatului General al Guvernului). Articolul I din Legea nr. 187 din 28 iunie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 29 iunie 2023: „(4) În cazul consiliilor de administrație al căror număr de membri se încadrează în prevederile alin. (1) (organizarea, funcționarea și guvernanța întreprinderilor publice și asigură creșterea transparenței și îmbunătățirea calității informației prezentate public de către acestea, prin implementarea principiilor de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice – n.r.), nu pot fi numiți mai mult de un membru din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice”.

Complexul Energetic Valea Jiului va prelua activitățile de extracție de huilă și generare de electricitate din exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și Sucursala Electrocentrale Paroșeni. Huila nu mai are viață decât câțiva ani însă, obligațiile asumate de România la Bruxelles prevăzând închiderea treptată a exploatării în cadrul planurilor de decarbonare a economiei europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa arata “guvernanta corporatista” la companiile de stat din Romania!

    18.07.2023: “România ar putea adera la OCDE în trei-patru ani, timpul necesar aderării fiind în funcţie de rapiditatea cu care România va adopta recomandările organizaţiei internaţionale, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat pentru procesul de aderare al României la OCDE în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, conform Agerpres.
    El a subliniat că guvernanţa companiilor de stat este un punct CHEIE în procesul de aderare.
    “TREBUIE ca societăţile de stat să fie transparente şi conduse de persoane competente. Instrumentele pe care OCDE le pune la dispoziţie ţin de mediu. Cu siguranţă, mediul va fi un alt capitol forte. Mai sunt şi alte dosare care ar putea să fie mai complexe, cum ar fi fluxurile de capital, piaţa de capital”, a susţinut acesta, menţionând că trebuie aşteptată evaluarea diferitelor comitete în acest sens.”

    TREBUIE asta il spune mereu analfabetul premier Ciolacu!!!

  2. Chinezoii incet, incet isi pun oamenii peste tot. Pana termina de cotropit total sper sa fiu mort…. bafta iubitorilor de cultura chinezeasca…

  3. Vai de capul nostru , dobitocii nu se mai satură de furat ; Bravos națiune, halal să – ți fie , suntem proști făcuți grămadă .Mi – scârbă , bleah .

  4. În România doar oameni de acest gen se bagă la putere ca musca în cu…l calului, ăștia de vin cu tot felul de diplome că să fie acoperiți, este o modă veche în România din timpul așa-zișilor comuniști. La 28 de ani abia a învățat să-și sufle nasul,ce mare experiență de viață?,unul care umblă cu ÎMBÂRLIGĂTURI, exact ca pe timpuri, vreți Sheenghen s-au OCSE? lăsați glumele de prost gust deoparte.

  5. Omul potrivit la „muribundul potrivit”. Complexul Energetic Valea Jiului este ținut pe perfuzii dintr-un singur motiv. Este rezervorul de voturi al PSD. La alegerile precedente județul Hunedoara a fost singurul din Transilvania în care PSD a fost pe primul loc. Datorită Văii Jiului. Nu întâmplător s-a dus Burduja acolo, acum că se apropie alegerile, multiple. Cu câți bani de la buget s-au pompat în mineritul din Valea Jiului era finalizat programul de autostrăzi fără bani europeni. Energia electrică obținută acolo este fix pix față cea obținută de prosumatori cărora li se bat cuie în tălpi și bețe în roate când este vorba să se conecteze la sistemul național. De ce? Ăștia nu por fi controlați la cabina de vot

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.