OTP Bank România a raportat un profit net de 236 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2023

OTP Bank Foto: OTP Bank - Fotografie oficială

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 236 milioane lei în primele nouă luni ale anului, de la pierderi de 15 milioane lei anul trecut, citat de News.ro.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6% faţă de anul precedent, la un total de 513 milioane lei. Activele băncii au atins nivelul de 20 miliarde lei, în scădere cu 3% faţă de nivelul consemnat în luna septembrie 2022.

„OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2023. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 236 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2023. Profitul operaţional înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023 a fost de 203 milioane lei, în creştere cu 39% faţă de acelaşi interval al anului trecut, după o creştere cu 15% a venitului total, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 6% y-o-y, iar comisioanele nete au crescut cu 15%, în mare parte din zona comisioanelor din depozite şi tranzacţii”, anunţă banca.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cheltuielile de exploatare au crescut cu 7% comparativ cu perioada similară din anul trecut, însă sub nivelul ridicat al inflaţiei care s-a situat la o valoare de 2 cifre pâna în luna august 2023, cu presiune şi asupra cheltuielilor salariale, compensată parţial de contribuţia mai mică la Fondul de Garantare al Depozitlor.

„Marcăm o realizare importantă a băncii, cu un nivel record al profitabilităţii pentru al doilea trimestru consecutiv, o performanţă financiară excelentă datorată orientării strategice pentru consolidarea afacerilor şi nivelul de satisfacţie al clienţilor. Noile dezvoltări şi optimizările pe care le-am adus în zona operaţională şi de produs au susţinut indicatorul de profit operaţional, iar acesta este de fapt rezultatul proiectelor de investiţii anterioare, a procesului de consolidare început anul acesta şi a eforturilor unei echipe dedicate. Am reuşit să obţinem aceste rezultate în ciuda uşoarei contracţii în zona de creditare, ceea ce indică abordarea prudentă şi concentrarea pe menţinerea unui portofoliu sănătos. În acelaşi timp, volumul depozitelor a cunoscut o creştere importantă, în special în sectorul de retail, ceea ce, în acest context macroeconomic, subliniază încrederea pe care clienţii ne-o acordă ca partener financiar”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6%, la un total de 513 milioane lei. Venitul net din dobânzi în primele nouă luni a fost determinat de nivelul mediu mai ridicat al dobânzilor pentru creditele corporative şi cele de retail, în timp ce volumul acestora a rămas stabil.

În trimestrul al treilea, costul riscului s-a ridicat la 26 milioane lei (2 miliarde forinţi). Principalul motiv pentru apariţia acestui cost de risc de credit este provizionul suplimentar pentru restructurarea unui împrumut sindicalizat al unui client corporate, a cărui expunere a fost reclasificată in Stadiul 3 din motive de precauţie.

Volumul creditelor brute a scăzut cu 2% în primele nouă luni ale anului 2023 şi cu 1% faţă de trimestrul precedent. Acest lucru a fost determinat în mare parte de cererea constantă de împrumuturi corporate, în timp ce zona de leasing a crescut cu 14%. În cadrul structurii creditelor, volumele de credite din stadiile 1+2 au scăzut cu 1% la nivel trimestrial, datorită diminuării creditării din zona retail, compensată parţial de creşterea volumelor de leasing.

Volumul depozitelor a crescut cu 4% comparativ cu trimestrul al doilea din 2023, după o creştere cu 7% a depozitelor retail, în timp ce depozitele corporate au rămas stabile. Comparând primele nouă luni din 2023 cu acelaşi interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 11%, determinate de o creştere de 27% în segmentul retail. Raportul credite nete/depozite a scăzut la 109% (cu 18 pp mai mic comparativ cu sfarşitul anului 2022).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 20 miliarde lei, în scădere cu 3% faţă de nivelul consemnat în luna septembrie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,31% (-22 bps de la an la an),  impactată de scăderea ajustarilor tranzitorii aferente CET1.

În primele nouă luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 779 miliarde forinţi (10,070 miliarde lei) în timp ce profitul consolidat a fost de 858 miliarde forinţi (11,095 miliarde lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (216 miliarde forinţi/ 2,790 miliarde lei), DSK Bank din Bulgaria (151 miliarde forinţi/ 1,955 miliarde lei), Slovenia (88 miliarde forinţi/ 1,144 miliarde lei), Rusia (73 miliarde forinţi / 939 milioane lei), Ucraina (52 miliarde forinţi/ 675 milioane lei), Croaţia (45 miliarde forinţi/ 587 milioane lei), Serbia (50 miliarde forinţi/ 653 milioane lei), Muntenegru (17 miliarde forinţi/ 220 milioane lei), Albania (11 miliarde forinţi/ 137 milioane lei), Moldova (12 miliarde forinţi/ 152 milioane lei) şi subsidiara din Uzbekistan (200 milioane forinţi / 3 milioane lei).

OTP Bank România este subsidiara OTP Group. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.

Cu peste 41.000 de angajaţi în prezent, în 12 ţări din regiunea ECE şi Asia Centrală, grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienţi. Grupul a achiziţionat şi integrat 23 de bănci de la începutul anilor 2000 şi până în prezent. Banca este lider de piaţă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Muntenegru şi Slovenia. OTP Group are sediul central în Ungaria. Grupul bancar este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: