Șefa FMI este de părere că monedele digitale ale băncilor centrale pot înlocui banii lichizi

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Monedele digitale ale băncilor centrale (Central Bank Digital Currencies -CBDC) au potențialul de a înlocui banii lichizi, dar adoptarea lor ar putea dura ceva timp, a declarat miercuri Kristalina Georgieva, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, scrie CNBC.

“CBDC-urile pot înlocui numerarul, care este costisitor de distribuit în economiile insulare”, a declarat aceasta miercuri la Festivalul FinTech din Singapore. “Ele pot oferi reziliență în economiile mai avansate. Și pot îmbunătăți incluziunea financiară acolo unde puțini dețin conturi bancare.”

CBDC-urile sunt forma digitală a monedei fiduciare a unei țări, care sunt reglementate de banca centrală a țării respective. Ele sunt alimentate de tehnologia blockchain, permițând băncilor centrale să canalizeze plățile guvernamentale direct către gospodării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“CBDC-urile ar oferi o alternativă sigură și cu costuri reduse [la numerar]. De asemenea, ele ar oferi o punte de legătură între banii privați și un etalon pentru a le măsura valoarea, la fel ca și numerarul de astăzi, pe care îl putem retrage din băncile noastre”, a declarat șefa FMI.

FMI a declarat că peste 100 de țări explorează CBDC-uri – adică aproximativ 60% din țările din lume.

“Nivelul de interes global pentru CBDC-uri este fără precedent. Mai multe bănci centrale au lansat deja proiecte pilot sau chiar au emis un CBDC”, a declarat FMI într-un raport din septembrie.

Potrivit unui sondaj realizat în 2022 de Banca Reglementelor Internaționale, din cele 86 de bănci centrale intervievate, 93% au declarat că explorează CBDC, în timp ce 58% au declarat că este probabil sau posibil să emită un CBDC de retail pe termen scurt sau mediu.

Însă, potrivit datelor furnizate de Atlantic Council, până în luna iunie, doar 11 țări au adoptat CBDC-uri, alte 53 se află în stadii avansate de planificare, iar 46 fac cercetări pe această temă.

Făcând referire la un discurs din 2018 al predecesoarei sale Christine Lagarde, când fosta șefă a FMI a încurajat factorii de decizie politică să urmeze “vânturile schimbării” și să exploreze utilizarea CBDC-urilor, Georgieva a declarat: “După cinci ani, sunt aici pentru a oferi o actualizare a acestei călătorii”.

“În primul rând, țările au pornit la drum. Multe dintre ele investighează CBDC-urile și elaborează reglementări pentru a ghida evoluția banilor digitali”, a spus Georgieva referindu-se la discurs.

Miercuri, fondul a lansat un manual CBDC ca ghid de referință pentru factorii de decizie din întreaga lume. Georgieva a declarat că multe țări investighează CBDC și elaborează reglementări pentru a ghida evoluțiile banilor digitali.

“În al doilea rând, nu am ajuns încă la țintă. Există atât de mult spațiu pentru inovare și atât de multă incertitudine în ceea ce privește cazurile de utilizare”, a declarat Georgieva în fața unei audiențe care a inclus experți din industrie, investitori și jurnaliști.

“În unele țări, ideea pare îndepărtată astăzi, dar chiar și acestea ar trebui să rămână deschise pentru a putea desfășura CBDC-uri mâine. De ce?”, a spus Georgieva. “Nu este momentul să dăm înapoi”.

“Sectorul public ar trebui să continue să se pregătească pentru a desfășura CBDC-uri și platformele de plată aferente în viitor. În al patrulea rând, aceste platforme ar trebui să fie concepute de la început pentru a facilita plățile transfrontaliere, inclusiv cu CBDC-uri”, a mai spus directorul general.

Potențialul CBDC-urilor

Printre țările care au emis CBDC cu amănuntul se numără Bahamas, Jamaica și Nigeria.

Autoritatea monetară din Singapore a declarat că banii lichizi sunt “în general incompatibili” cu economia digitală. Într-un raport din 2021, banca centrală a țării a afirmat că cererea de numerar ca mijloc de plată va continua să scadă.

Potrivit BRI, utilizarea CBDC-urilor pentru plăți transfrontaliere ar putea reduce costurile de obținere, stocare și cheltuire a valutei străine, în funcție de design și de reglementări.

Georgieva a mai spus că inteligența artificială “ar putea amplifica unele dintre beneficiile CBDC-urilor” prin furnizarea de scoruri de credit precise și asistență personalizată.

Cererea de inteligență artificială generativă a cunoscut un boom în urma lansării ChatGPT de la OpenAI în noiembrie anul trecut, despre care se estimează că a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în două luni de la lansare.

“Ar putea îmbunătăți incluziunea financiară prin furnizarea unui scoring de credit rapid și precis, bazat pe diverse date. Ar putea oferi sprijin personalizat persoanelor cu un nivel scăzut de educație financiară”, a declarat Georgieva.

“Pentru a fi siguri, trebuie să protejăm confidențialitatea personală și securitatea datelor și să evităm prejudecățile încorporate, astfel încât să nu perpetuăm inegalitatea, ci să urmărim să o reducem. Gestionată cu prudență, IA ar putea ajuta”, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. CBDC e doar o noua forma de control a proprietatii private de catre guverne, deci automat o restrangere a libertatilor.
    Pe de alta parte, se pare ca oamenii sunt suficienti de destepti sa nu foloseasca aceasta mizeri., exemplu bun e Nigeria. Un si mai bun exemplu e El Salvador, cum a renuntat la imprumuturile injositoare de la fmi sau banca mondiala si a adoptat Bitcoin ca moneda oficiala, a crescut economic, ratingul de tara s-a imbunatatit.
    Atat timp cat politicul controleaza o moneda, pentru oamenii de rand nu va fi niciodata bine. Combo taxe-inflatie distruge tot.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.