China este înaintea SUA în privinţa banilor digitali, punând în pericol statutul dolarului ca monedă de rezervă (CNBC)

yuan digital Sursa foto: coingeek.com

China este înaintea SUA în privinţa inovaţiei legate de banii digitali, punând în pericol statutul dolarului ca monedă de rezervă valutară, relatează CNBC, preluat de news.ro.

Aproape 80 de ţări – inclusiv China şi SUA – sunt în curs de dezvoltare a unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Acestea sunt o formă de bani reglementată, dar care există doar online.

China şi-a lansat deja yuanul digital, care este disponibil pentru mai mult de un milion de cetăţeni chinezi, în timp ce SUA sunt încă concentrate în mare parte pe cercetare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cele două grupuri însărcinate cu această cercetare în SUA, Digital Currency Initiative, a MIT, şi Federal Reserve Bank of Boston analizează cum ar putea arăta o monedă digitală pentru americani.

Confidenţialitatea este o preocupare majoră, astfel încât cercetătorii şi analiştii observă lansarea digitală a yuanilor din China.

„Cred că, dacă va exista un dolar digital, confidenţialitatea va fi o parte foarte, foarte importantă a acestui lucru. Statele Unite sunt destul de diferite de China”, a spus Neha Narula, directorul Digital Currency Initiative, a MIT Media Lab.

O altă preocupare este accesul. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 7% dintre americani spun că nu folosesc internetul. Pentru afroamericani, acest procent creşte la 9%, iar pentru americanii cu vârsta peste 65 de ani, la 25%.

”Cea mai mare parte a muncii pe care o desfăşurăm presupune că CBDC va coexista cu banii fizici şi că utilizatorii vor putea folosi în continuare bani fizici dacă vor dori,” a spus Narula.

Ideea unei CBDC în SUA vizează, în parte, asigurarea faptului că dolarul rămâne liderul monetar în economia mondială.

”Statele Unite nu ar trebui să se bazeze pe actuala conducere în acest domeniu. Ar trebui să promoveze şi să dezvolte o strategie clară pentru a rămâne foarte puternice şi pentru a profita de puterea dolarului “, a declarat Darrell Duffie, profesor de finanţe la Universitatea Stanford Graduate School of Business.

Alţii văd yuanul digital ca insidios.

”Yuanul digital este cea mai mare ameninţare pentru Occident cu care ne-am confruntat în ultimii 30, 40 de ani. Permite Chinei să-şi introducă ghearele în toată lumea din Occident şi le permite să îşi exporte autoritarismul digital ”, a spus Kyle Bass de la Hayman Capital Management.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: