1 decembrie vine la pachet cu pofta de preparate tradițional românești pentru 84% dintre participanții la studiu realizat de Tazz, conform datelor anunțate de platforma de livrare. Mâncarea de fasole este cea mai mare poftă de Ziua Națională, pentru 24% de români. Sarmalele completează topul poftelor cu 15 procente, urmate de tradiționalii mici poftiți de 12% dintre participanții la studiu.
Conform studiului, printre poftele românilor de 1 decembrie se regăsesc și alte preparate din bucătăria românească, de la mămăligă, ciorbe, răcitură și până la șorici, piftie sau tocane.
Ce comandă românii de 1 decembrie?
Chiar și în cele mai tradiționale contexte, românii sunt deschiși să comande mâncare direct la ușa casei, spun cei de la tazz. Datele extrase din studiu arată că ziua de 1 Decembrie și Revelionul sunt sărbătorile de iarnă în care se comandă cel mai mult.
Conform datelor extrase din aplicația Tazz, printre cele mai comandate preparate de 1 decembrie 2022 în București, Cluj, Brașov, Iași și Timișoara s-au numărat micii cu pâine și muștar, salata de boeuf, tochitura de porc și cartofii prăjiți.
Cele mai comandate preparate în funcție de orașe
Datele extrase din platforma Tazz arată că anul trecut, la nivel de orașe, cele mai comandate preparate de 1 decembrie au fost:
- Micii cu pâine și muștar în București, urmați de cartofi prăjiți și ciorba de burtă
- Gogoșile de casă, salata de bouef și iahnia de fasole cu cârnați în Timișoara
- Cartofii prăjiți, ciorba de fasole și mini papanașii cu smântână în Cluj
- Micii cu pâine și muștar, cașcavalul pane și tochitura de porc în Brașov
- Supa de pui cu tăiței, micii și cartofii prăjiți în Iași
La categoria supermarket, cele mai comandate produse în București, Cluj, Brașov și Iași au fost bananele, în timp ce în Timișoara apa a fost pe primul loc. În Iași, topul la această categorie a fost completat de apa minerală și mango.
Studiul Poftelor românilor a fost dezvoltat de Tazz alături de Cult Research pe baza unui chestionar completat de un eșantion de 406 persoane cu vârsta între 18 – 50 de ani, din mediul urban mare și mapează universul poftelor românești.