BERD și UE sprijină fermele de microplante din România

microplante Sursa foto: Pixabay

Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al Uniunii Europene (UE) acordă sprijin Ultragreens, companie care cultivă microplante, potrivit unui comunicat al BERD.

„În 2018, am proiectat propriul nostru sistem hidroponic de microgredere, numit Microsera, disponibil acum în România și Bulgaria”, spune Cristian Tudor, expertul care a pus bazele afacerii în 2014. „Acestea sunt versiuni mini de parcele de cultivare plasate lângă raioanele de alimente și legume din supermarketuri, ajutând magazinele să furnizeze produse proaspete clienților lor, ceea ce duce la creșterea vânzărilor și la reducerea costurilor de transport și a amprentei de carbon.”

În 2022, compania a încheiat un parteneriat cu Kaufland România pentru a deschide prima fermă hidroponică verticală din țară. Ferma are plante care cresc pe șapte niveluri în cadrul unei suprafețe de producție de 1.250 de metri pătrați.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Alegerea fermei verticale hidroponice nu a fost o simplă coincidență pentru compania preocupată de sustenabilitate. Această metodă asigură o producție constantă pe tot parcursul anului și randamente mai mari și necesită cu 95% mai puțină apă decât metodele tradiționale de cultivare.

BERD și UE au ajutat compania să dezvolte un software care face ca ferma verticală a companiei să funcționeze ca un ceas. Această soluție este modulară, poate fi adaptată la orice instalație verticală și poate fi operată de la distanță.

Compania a primit sprijin în cadrul Programului de inovare ecologică al BERD, care este finanțat de Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al UE, și de Fondul de cooperare tehnică TaiwanBusiness-BERD. Programul de inovare ecologică are ca scop să ajute companiile din cele 12 state membre ale UE care sunt, de asemenea, economii în care investește BERD să promoveze inovarea ecologică.

La un an de la deschiderea fermei, cifrele oferă o imagine convingătoare: Au fost cultivate 1,2 milioane de plante, în timp ce s-au economisit 3.000 de metri cubi de apă în comparație cu cultura tradițională. Au fost evitați peste 34.000 de kilometri de transport, reducându-se astfel costurile, precum și 12 tone de emisii de CO2.

Ultragreens se pregătește în prezent pentru o nouă etapă importantă: o fermă hidroponică verticală, complet automatizată, cu o suprafață de creștere de peste 7.000 de metri pătrați.

Odată ce semințele sunt plantate, plantele vor intra într-o „linie de producție” și vor crește pe măsură ce trec prin spații special concepute, adaptate pentru a satisface cerințele unice ale diferitelor plante și stadii de dezvoltare.

Un software dezvoltat cu ajutorul BERD și al UE va asigura planificarea și gestionarea fără probleme a liniei de producție. De asemenea, acesta va trimite automat comenzi de achiziție către divizia de achiziții, asigurând trasabilitatea și o prognoză exactă a recoltei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: