Analiză: Piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde dolari/ Topul celor mai mari tranzacții ale anului 2023

business deal, afacere, intelegere, tranzactie Foto: Nopparat Khokthong / Dreamstime.com

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde dolari, potrivit datelor transmise de EY. Aceasta reprezintă o creștere de 6,1% față de valoarea estimată în 2022 (6,6 miliarde USD) și o reducere de 6,2% ca număr de tranzacții față de 2022 (257).

„La nivel global, în 2023, activitatea de fuziuni și achiziții și-a continuat traiectoria descendentă, prelungind declinul observat în 2022 și marcând un minim al ultimilor 10 ani în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor. Această tendință a fost cauzată de factori precum creșterea costurilor de finanțare, intensificarea tensiunilor geopolitice, încetinirea generală a activității economice și accentuarea restricțiilor de reglementare. Multiplele perturbări au dus la scăderea valorii pieței globale de fuziuni și achiziții cu 13% de la an la an, în timp ce activitatea de fuziuni și achiziții din Europa a scăzut cu 19%. În acest context, activitatea de fuziuni și achiziții din România în 2023, asemenea anului 2022, a continuat să sfideze atât tendințele globale, cât și pe cele regionale, remarcându-se încă o dată prin performanțele sale”, transmit consultanții EY.

Potrivit acestora, investitorii strategici și-au menținut rolul predominant în piața locală de fuziuni și achiziții, reprezentând 88% din volumul tranzacțiilor în 2023. Tranzacțiile domestice au înregistrat o creștere marginală ca număr, până la 119 (comparativ cu 116 în 2022), în timp ce volumul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a scăzut cu 13,9% de la an la an, până la un total de 105. Cu toate că numărul de tranzacții outbound a scăzut la 11, față de 14 în 2022, acesta rămâne puternic din perspectivă istorică și reflectă apetitul sporit al investitorilor români de a realiza tranzacții transfrontaliere.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Într-un mediu de piață dificil la nivel regional, activitatea M&A din România și-a continuat dinamica pozitivă și a depășit performanța piețelor dezvoltate şi în 2023. Numărul de tranzacții domestice a rămas ridicat, reprezentând aproape jumătate din volumul total şi reflectând fundamentele solide ale pieței locale. Încrederea investitorilor în piața românească este evidențiată și de anunțul a două mega-tranzacții – Profi Rom Food și Enel România, care au contribuit semnificativ la valoarea totală a tranzacțiilor din 2023. Având în vedere că atât vânzătorii, cât și cumpărătorii au acum o înțelegere mai clară asupra viitorului, în special în ceea ce privește evoluția inflației și normalizarea politicii monetare, anticipăm că anul 2024 va aduce din nou o dinamică pozitivă pentru piața românească de M&A. Aceasta va fi susținută de o revenire a cererii din partea investitorilor care au așteptat să vadă evoluția pieței și de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Sectoarele cele mai active în ceea ce privește volumul tranzacțiilor au fost cele de imobiliare, ospitalitate și construcții (17% din numărul de tranzacții) și produsele de consum și retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) și energie & utilități (12,0%). În comparație cu 2022, numărul de tranzacții din sectoarele de imobiliare, ospitalitate și construcții a scăzut cu 16,3% în 2023, din cauza creşterii susţinute a costurilor de finanțare, dar a depășit totuși tehnologia ca sector principal, indicând astfel reziliența segmentului. Tehnologia a ocupat poziția a treia ca volum de tranzacții, subliniind importanța tot mai mare a abordării nevoilor de transformare digitală într-o nouă economie, accelerată de apariția tehnologiilor noi, precum inteligența artificială. Produsele de consum și retail au ocupat locul al doilea, stimulate de puterea de cumpărare a consumatorilor locali și încrederea investitorilor în piața românească. De asemenea, companiile din domeniul energiei și al utilităților au continuat să beneficieze de tranziția către energia verde la nivel european.

Cele mai mari tranzacții ale anului

  • Achiziția Profi Rom Food de către Ahold Delhaize, un jucător semnificativ în piața globală de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners, pentru suma de 1,4 miliarde dolari
  • Achiziția Enel România de către grupul energetic grecesc Public Power Corporation, pentru suma de 1,3 miliarde dolari
  • Achiziția Alpha Bank Romania de către Unicredit, cu sediul în Italia, pentru suma de 319 milioane dolari
  • Mitiska REIM a vândut 25 de parcuri comerciale către M Core Property HQ, pentru suma de 236 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari tranzacții înregistrate vreodată în sectorul local al imobiliarelor comerciale
  • Grupo Bimbo, companie de produse alimentare din Mexic, a achiziționat Vel Pitar pentru suma de 210 milioane dolari.

În 2023, dimensiunea medie a tranzacțiilor a scăzut ușor, la 40 de milioane dolari, continuând tendința descendentă post 2020. Acest efect este amplificat și de tendința constantă a neraportării valorilor pentru tranzacțiile mai mari. În cele din urmă, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din SUA (9,5% din tranzacțiile inbound), Olanda (8,6%) și Franța, Elveția și Polonia (7,6% fiecare).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: