Fabrici de anvelope din UE, controlate de Comisia Europeană pentru o presupusă înțelegere de a crește prețurile

anvelope Sursă foto: Unsplash

Comisia Europeană efectuează inspecții neanunțate la sediile unor firme care activează în sectorul anvelopelor din mai multe state membre UE, potrivit unui comunicat al executivului european. Astfel de inspecții nu au avut loc și la companii din România, potrivit informațiilor G4Media.

Comisia are indicii că firmele vizate ar fi încălcat normele antitrust ale UE care interzic cartelurile și practicile comerciale restrictive (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Produsele vizate de inspecții sunt anvelopele noi de schimb pentru autoturisme, camionete, camioane și autobuze vândute în Spațiul Economic European. Comisia este preocupată de faptul că a existat o coordonare a prețurilor între societățile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Funcționarii Comisiei au fost însoțiți de omologii lor din cadrul autorităților naționale de concurență relevante din statele membre în care s-au desfășurat inspecțiile.

Inspecțiile neanunțate reprezintă o etapă preliminară de investigare a practicilor anticoncurențiale suspectate. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de un comportament anticoncurențial și nici nu prejudiciază rezultatul investigației propriu-zise.

Nu există un termen legal pentru finalizarea anchetelor privind comportamentul anticoncurențial. Durata acestora depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea fiecărui caz, de măsura în care întreprinderile în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea dreptului la apărare.

În cadrul programului de clemență al Comisiei, întreprinderilor care au fost implicate într-un cartel secret li se poate acorda imunitate la amenzi sau reduceri semnificative ale amenzilor, în schimbul raportării comportamentului și al cooperării cu Comisia pe tot parcursul investigației acesteia. Persoanele fizice și întreprinderile pot raporta carteluri sau alte comportamente anticoncurențiale, de asemenea, în mod anonim, prin intermediul canalelor de informare ale Comisiei. Mai multe informații privind programul de clemență al Comisiei și instrumentul de denunțare sunt disponibile pe site-ul internet al DG Concurență.