Cererea internă – și mai ales consumul privat – reprezintă principalul motor al redresării economice, arată Banca Națională a României (BNR) într-un comunicat. Mai mult, BNR estimează că în trimestrul II din acest an România ar putea înregistra o creștere economică de două cifre, adică peste 10%, față de trimestrul II din 2020. (ERATĂ: În versiunea inițială a articolului era transmisă eronat informația că ar fi vorba despre creșterea economică an la an. În realitate, e vorba despre creșterea economică pe trimestrul II din 2021 față de trimestrul II din 2020).
”Evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată arată continuarea creșterii economiei în trimestrul II 2021, într-un ritm trimestrial în decelerare, dar mai alert decât cel anticipat în luna mai, implicând, în contextul efectului de bază asociat contracției din perioada similară a anului trecut, majorarea la un nivel considerabil, de două cifre, a dinamicii anuale a PIB”, arată BNR.
În paralel, BNR indică faptul că importurile au crescut într-un ritm mult mai accelerat decât exporturile. Ca urmare, deficitul de cont curent a cunoscut în trimestrul I 2021 cea mai amplă creștere în termeni anuali din ultimele 14 trimestre, spune BNR.
”Noile date statistice confirmă continuarea redresării activității economice în trimestrul I 2021 într-un ritm considerabil peste așteptări, aceasta reducându-și declinul în termeni anuali la doar -0,2 la sută, de la -1,4 la sută în trimestrul IV 2020, în condițiile unei creșteri trimestriale de 2,9 la sută – marginal mai pronunțată decât cea estimată anterior. Evoluția implică recuperarea aproape în totalitate în acest interval a contracției economice severe din trimestrul II 2020, precum și redeschiderea deviației pozitive a PIB în trimestrul I 2021, în devans cu două trimestre față de previziunile din luna mai”, mai arată BNR în comunicatul citat.
Banca centrală mai arată că evoluțiile cele mai rapide s-au înregistrat în primele două luni din trimestrul II în comerțul cu amănuntul, în cel auto-moto și, mai ales, în sectorul serviciilor prestate populației, dar și în sfera construcțiilor și producției industriale, incluzând comenzile noi în industria prelucrătoare.