Cum estimează băncile că va evolua economia României în 2024. Economiștii, surprinși de contracția economiei din ultimul trimestru din 2023

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

Cele mai mari bănci din România estimează că economia românească va crește cu rate cuprinse între 2,6% și 3%, arată prognozele actualizate publicate miercuri, după ce Institutul Național de Statistică a publicat datele privind evoluția economiei în anul 2023.

  • ING: Ne menținem estimarea de creștere a PIB de 2,8% pentru 2024
  • Erste (BCR): Revizuim în jos prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru întregul an 2024 la 2,6%
  • OTP Bank: Aprecierea PIB-ului din acest an ar putea fi aproape de 3%

Creșterea economică a României a încetinit la 2%, în 2023, de la 4,1% în 2022 și 5,7% în 2021, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). În ultimul trimestru din 2023, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,4% comparativ cu trimestrul III 2023, arată INS.

Erste/BCR

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

INS a publicat datele provizorii privind PIB-ul pentru trimestrul IV23. Creșterea PIB-ului pentru întregul an 2023 a fost de 2,0% an/an, în decelerare de la 4,1% an/an în 2022. Cifra pentru întregul an este similară cu consensul Bloomberg și în conformitate cu prognoza noastră de 2,1% an/an. În mod surprinzător, economia s-a contractat în 4T23 cu 0,4% t/t față de +0,7% t/t mediana sondajului Bloomberg și +1,2% t/t apelul nostru, venind în contradicție cu datele de înaltă frecvență, atât hard, cât și soft. Acest lucru are un impact important asupra perspectivelor de creștere a PIB-ului din 2024, din cauza efectului negativ de reportare. Prin urmare, ne așteptăm ca aceasta să fie revizuită în sus, în teritoriu pozitiv. Creșterea PIB-ului a accelerat în termeni anuali la 2,9% an/an în 4T23, sub prognoza noastră de 4,9% an/an și peste consensul Bloomberg de 2,2% an/an, de la 1,1% an/an în trimestrul anterior. Seria de date privind PIB a fost supusă unor revizuiri istorice mari.

Revizuim în jos prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru întregul an 2024 la 2,6%, de la 3,3% anterior, în lumina datelor publicate recent. Observăm un anumit risc de creștere a estimării noastre în funcție de amploarea viitoarelor revizuiri probabile ale datelor din trimestrul 4 din 2023. Defalcarea va fi publicată pe 8 martie și ne așteptăm ca cifra trimestrială să fie revizuită semnificativ în sens pozitiv până atunci. Ne așteptăm ca consumul să dea semne de redresare în 4T23 și considerăm că investițiile vor continua să susțină creșterea în 4T23. Este de așteptat ca impulsul consumului să se mențină până în 2024, pe fondul creșterii puternice a salariilor nominale, al inflației mai scăzute și al perspectivelor mai bune ale cererii externe. Considerăm că investițiile susținute de fondurile UE sunt cruciale pentru creșterea economică din acest an.

ING

PIB-ul României a crescut cu 2,9% în trimestrul al patrulea al anului trecut față de aceeași perioadă din 2022, deși s-a contractat cu 0,4% față de trimestrul anterior. Cifrele au depășit estimările de consens pentru creșterea anuală și probabil că îi lasă pe mulți cu semne de întrebare cu privire la datele trimestriale. Ne menținem estimarea de creștere a PIB-ului de 2,8% pentru 2024.

În termeni anuali, cifrele brute arată că economia a accelerat în ultimul trimestru al anului 2023, ceea ce este în mare parte în concordanță cu majoritatea datelor de frecvență dură pe care le avem la îndemână. Într-adevăr, în ultimele luni ale anului 2023 s-a înregistrat o ușoară revigorare a consumului, deoarece vânzările cu amănuntul au crescut cu 2,1% în ultimul trimestru. Acest lucru s-a tradus, de asemenea, printr-o inversare a îmbunătățirilor timide care au fost vizibile în balanța comercială pe parcursul anului. În același timp, producția industrială și-a temperat contracția anuală, în timp ce activitatea de construcții a rămas robustă, încheind probabil anul cu un avans de două cifre. După ce a înregistrat marea surpriză pozitivă din trimestrul al treilea, este puțin probabil ca sectorul agricol să fi avut din nou o contribuție semnificativă.

Rămânem oarecum nedumeriți de datele trimestriale ajustate sezonier, care indică o contracție de 0,4% a economiei, și credem că este posibil ca cifra să fie revizuită în sus la viitoarele tipărituri. În acest sens, continuăm să punem mai mult accent pe seria brută, având în vedere neconcordanțele cunoscute între seria brută și cea ajustată sezonier.

Creșterea reală de 2,0% a PIB-ului în 2023 este ceva mai bună decât așteptările recente, dar mult sub potențial și confirmă cea mai recentă evaluare a Băncii Naționale a României cu privire la contracția în continuare a cererii agregate excedentare. Acest lucru va continua și în 2024, pentru care menținem estimarea noastră de creștere a PIB de 2,8%, deoarece motorul investițiilor publice va primi probabil un ajutor și din partea consumului privat. Relaxarea politicii monetare ar putea fi de ajutor în a doua jumătate a anului, dar, în opinia noastră, problema mai mare este că ratele de creștere a PIB de 4,0-5,0% – care erau ceva obișnuit cu puțin timp în urmă – ar putea deveni ținte îndrăznețe în viitor.

OTP Bank

Potrivit analiștilor OTP Bank, economia locală a înregistrat în 2023 o creștere mai slabă decât se estima anterior. Cu toate acestea, există și perspective bune: după aprecierea de 1,5% din 2023, creșterea din anul 2024 ar putea fi aproape de 3%. Perspectivele pentru acest an sunt influențate în cea mai mare parte de redresarea consumului, susținut de salariile reale mai mari, a ritmului activității din construcții și a evoluțiilor din zona euro.

În primele trei trimestre ale anului trecut, în condițiile unui consum mai slab și ale unor exporturi mai reduse, creșterea PIB-ului a fost doar de 1,4%. În consecință, creșterea PIB-ului pentru întregul an 2023 ar putea fi de aproximativ 1,5%. În același timp, inflația a scăzut brusc anul trecut, și după ce a pornit de la 15,1% în ianuarie, în luna decembrie a ajuns la 6,6%. Totuși, BNR a menținut rata de referință la 7%, în condițiile în care dezinflația se oprește temporar în prima jumătate a anului 2024.

Performanța PIB-ului în T1-T3 a fost alimentată de sectoarele IT, construcții și servicii, în timp ce industria, care reprezintă peste 20% din formarea PIB-ului, a avut o contribuție negativă. Sectorul HORECA a avut un start bun în primul trimestru, dar a cunoscut o încetinire severă începând cu al doilea trimestru al anului trecut. În același timp, s-a înregistrat o redresare în sectorul agricol, după declinul puternic din 2022.

Datele lunare disponibile până acum pentru trimestrul patru din 2023 sugerează că încetinirea creșterii economice a atins probabil un nivel minim și că a început o redresare treptată, determinată de creșterea salariilor reale, ca urmare a scăderii inflației. În 2024, creșterea PIB-ului va accelera până la aproximativ 2,8%, determinată de cheltuielile gospodăriilor și de o revenire treptată a dinamicii exporturilor, în timp ce creșterea investițiilor va rămâne puternică.

În ciuda măsurilor de consolidare fiscală implementate în acest an, deficitul bugetar va rămâne aproape de 6% din PIB, având în vedere noua lege a pensiilor și cheltuielile care vor fi generate de alegeri. O consolidare fiscală mai vizibilă ar putea începe din anul 2025, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivul de deficit de 3% stabilit de UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce sa mai estimeze?
    Contractia va continua din cauza cheltuielilor electorale nechibzuite ce vor urma!☹
    Impumuturi record, inflatie la maximum, deficit excesiv, o tara neguvernabilă!😁
    Ca sa castige alegerile politicieni români vor ciurui bugetul la maxim!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.