Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în ședința de Guvern, că nu crede că reabilitarea Vilei Lac 1 este o prioritate. Amintim că Economedia a semnalat că Vila Lac 1 va fi modernizată și consolidată cu 56 de milioane de euro, bani de la buget, conform unui proiect al Ministerului Dezvoltării. Economedia a semnalat, de asemenea, și faptul că 11 milioane de euro au fost puse, din start, drept cheltuieli neprevăzute.
UPDATE Surse consultate de Economedia au transmis că premierul Ciolacu nu va aproba reabilitarea Vilei Lac 1.
„Nu cred că este o prioritate. Sunt de acord cu reabilitatea clădirii Guvernului României care va începe anul viitor și se va finanța integral din fonduri europene”, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu, înainte de ședința de Guvern.
Economedia a scris, miercuri, că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va aloca 280 de milioane lei către Compania Națională de Investiții, companie din subordine, pentru consolidarea și modernizarea Vilei de protocol Lac 1, locul consacrat de întâlnire pentru negocieri al partidelor politice, potrivit unei hotărâri de Guvern postate pe site-ul Secretariatul General al Guvernului. Proiectul de act normativ mai așteaptă doar semnătura premierului Marcel Ciolacu pentru a intra în vigoare.
Pentru a avea un ordin de mărime al sumei ce urmează a fi investite de stat în Lac 1, menționăm că, anul trecut, construcția Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov a fost scoasă la licitație de către primăria din localitate pentru un preț maximal de 389,13 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Durata de implementare a acestui contract este de 90 de luni, din care 6 pentru proiectare, 24 pentru construcție, iar 60 de luni reprezintă perioada garanției de bună execuție.
În Vila Lac 1, de-a lungul timpului, s-au făcut și s-au desfăcut guverne, s-au desfășurat multe acțiuni de protocol cu demnitari români și străini. În prezent, argumentează MDLPA, este într-o stare avansată de degradare.
Din proiectul de act normativ citat, aflăm că investiția se va face în doi ani, sumele investite fiind aproximativ egale iar principalul beneficiar este Regia Autonomă de Administrare a Patromoniului și Protocolului de stat – RAAPPS, care administrează și în prezent vila, alături de Lac 2, Lac 3, unde locuiesc președinții României. Toți banii vin de la buget, prin MDLPA.
Tot Economedia a scris că Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice a contractat o firmă privată pentru realizarea proiectului tehnic aferent investiției în reabilitarea Vilei Lac 1. Proiectarea a fost făcută conform cifrelor trimise.
Din start, în punctaj, ministerul preciza care este suma avizată intern pentru investiție: 280 de milioane lei, cu TVA, din care 20%, 56 de milioane lei (11 milioane euro), reprezintă cheltuieli neprevăzute iar 28% TVA și alte taxe, potrivit unui document intrat în posesia Economedia.
“Nu s-a putut identifica la nivelul României o construcție similară pentru analiza costului specific prin raportare la investiții similare. Costurile per mp., tip finisaj sau tip de intervenție sunt similare cu cele obținute din intervenții punctuale pe vile de protocol de același rang aparținând beneficiarului final, atât pentru lucrările interioare cât și pentru cele exterioare”, se arată în documentul citat.