Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice a contractat o firmă privată pentru realizarea proiectului tehnic aferent investiției în reabilitarea Vilei Lac 1. Proiectarea a fost făcută conform cifrelor trimise.
UPDATE Surse consultate de Economedia au transmis că premierul Ciolacu nu va aproba reabilitarea Vilei Lac 1.
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în ședința de Guvern, că nu crede că reabilitarea Vilei Lac 1 este o prioritate. Detalii AICI.
Știrea inițială
Din start, în punctaj, ministerul preciza care este suma avizată intern pentru investiție: 280 de milioane lei, cu TVA, din care 20%, 56 de milioane lei (11 milioane euro), reprezintă cheltuieli neprevăzute iar 28% TVA și alte taxe, potrivit unui document intrat în posesia Economedia.
Ce este interesant însă, MDLPA spune că suma avizată pentru reabilitarea Lac 1 – 280 de milioane lei s-a calculat raportându-se la alte lucrări efectuate în vile de protocol. Aflăm așadar că circa 28.000 de lei/metru pătrat (5.600 euro) ar fi costul obișnuit al acestor lucrări efectuate în cadrul Tegiei de Protocol a statului – RAAPPS?
“Nu s-a putut identifica la nivelul României o construcție similară pentru analiza costului specific prin raportare la investiții similare. Costurile per mp., tip finisaj sau tip de intervenție sunt similare cu cele obținute din intervenții punctuale pe vile de protocol de același rang aparținând beneficiarului final, atât pentru lucrările interioare cât și pentru cele exterioare”, se arată în documentul citat.
În plus, investițiile vizate nu ar fi vizat luxul și ar trebui să fie bazate pe principiul minimei intervenții, astfel încât să fie păstrat cât mai mult designul original și materialele.
Totul este deja aprobat în Guvern, există avizele luate, cu prețuri, cu tot, conform informării MDLPA. Documentația tehnico-economică a fost supusă avizării în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, fiind emis avizul nr. 151/157 din 13.12.2023 și în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind emis avizul nr. 80 din 27.12.2023.
Cităm din punctaj:
“Denumire investiție:
“Reabilitare, modernizare, consolidare construcții existente, refacere amenajare peisageră curte, refacere împrejmuire pe aliniamentul stradal și dotări la imobilul „Vila lac 1” din București, sector 1, str. Eliade Mircea nr. 11-13”
- Vila Lac 1 nu este o vilă, este un complex arhitectural care cuprinde nu mai putin de 4 corpuri a căror suprafață desfașurată este de peste 10.000 mp. Ansamblul Vila Lac 1 reprezinta principala vilă de protocol a statului și etalonul principal cu cele mai înalte standarde de calitate, comfort, siguranță prin prisma funcțiunii.
- A fost construita în anul 1965, și este unul dintre cele mai reprezentative obiective de reprezentare și protocol fiind utilizată în cadrul activităților de reprezentare și protocol de stat la nivel înalt. Astfel asigură funcțiuni pentru Guvernul României și pentru Administrația Prezidențială. A fost utilizată pe timpul unor evenimente de mare importanță pentru România precum Summit-ul NATO sau perioada în care România a asigura Președenția Consiliului Uniunii Europene.
- De la data construcției și darea în folosință nu s-a intervenit asupra instalațiilor, structurii sau amenajarilor, decat la nivel minimal, acest lucru conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținere și funcționează în prezent în regim de avarie din cauza degradărilor. Obiectivul este pe cale de a-și pierde funcția de reprezentare și protocol datorită regimului in care funcționează.
- Intervențiile avute în vedere nu au nicio legătură cu luxul ci este strict vorba de aducerea la parmetrii optimi de funcționare a celei mai representative clădiri de acest gen a administrației din România
- Indicatori:
- Beneficiarul investiției: Regia Autonomă “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” – R.A.A.P.P.S.
- Suprafață totală teren : 33 872 mp
- S construită (Ac): 4.650,00 mp
- S desfășurată (Acd): 10.417,00 mp
- Durata de proiectare: 5 luni
- Durata de execuție: 24 luni
- Valoarea avizată a investiției este de 074.758,79 lei cu TVA. Din această valoare:
- aproximativ 28% reprezintă TVA, cote și taxe calculate conform legii),
- 20% reprezintă cota de diverse și neprevăzute
- astfel valoarea estimată pentru procedura de achizitie este de 180.267.085,47 lei fără TVA (36.416.857,33 euro fără TVA)”, est
- Din punct de vedere structural – imobilele urmeaza sa fie adus la standardele actuale in vigoare privitoare la cerintele de rezistenta si stabilitate. Soluțiile și modalitatea de intervenție se vor baza pe principiul minimei intervenții, cu precadere în zonele unde există finisaje valoroase originale (piatră, mozaicuri, panotări din lemn ce nu pot fi demontate fără a suferi degradări majore)”.
Economedia.ro a relatat ieri că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va aloca 280 de milioane lei către Compania Națională de Investiții, companie din subordine, pentru consolidarea și modernizarea Vilei de protocol Lac 1, locul consacrat de întâlnire pentru negocieri al partidelor politice, potrivit unei hotărâri de Guvern postate pe site-ul Secretariatul General al Guvernului. Proiectul de act normativ mai așteaptă doar semnătura premierului Marcel Ciolacu pentru a intra în vigoare.
Pentru a avea un ordin de mărime al sumei ce urmează a fi investite de stat în Lac 1, menționăm că, anul trecut, construcția Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov a fost scoasă la licitație de către primăria din localitate pentru un preț maximal de 389,13 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Durata de implementare a acestui contract este de 90 de luni, din care 6 pentru proiectare, 24 pentru construcție, iar 60 de luni reprezintă perioada garanției de bună execuție.
În Vila Lac 1, de-a lungul timpului, s-au făcut și s-au desfăcut guverne, s-au desfășurat multe acțiuni de protocol cu demnitari români și străini. În prezent, argumentează MDLPA, este într-o stare avansată de degradare.
Din proiectul de act normativ citat, aflăm că investiția se va face în doi ani, sumele investite fiind aproximativ egale iar principalul beneficiar este Regia Autonomă de Administrare a Patromoniului și Protocolului de stat – RAAPPS, care administrează și în prezent vila, alături de Lac 2, Lac 3, unde locuiesc președinții României. Toți banii vin de la buget, prin MDLPA.