Prima ediție a programului de titluri de stat Fidelis începe pe 21 februarie și va dura până pe 1 martie

fidelis bvb Sursa foto: BVB

Ministerul Finanțelor anunță că de miercuri, 21 februarie, până pe 1 martie se va derula prima ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2024.

Emisiunile vor avea scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și respectiv 6,75%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Totodată, va exista o tranșă dedicată donatorilor de sânge, cu scadența la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții.

De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 iulie 2023.

„Am văzut deja că Fidelis a creat un nou concept în peisajul investițional: donatorul-investitor. O paradigmă care împletește actul nobil al donării de sânge cu oportunitățile financiare oferite de investițiile responsabile. Acești donatori-investitori au reușit un bilanț remarcabil în 2023: peste 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți. Sperăm ca în 2024 să depășim cifrele acestea, tocmai de aceea menținem beneficiile speciale pentru donatori, atât cea mai bună dobândă, cât și cel mai mic prag de subscriere.În ceea ce privește impulsionarea donării, după cum știți nu este singurul efort financiar realizat de Guvern, pentru că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 lei la 280 lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Comisioane zero și câștiguri neimpozabile

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publică și pe paginile instituțiilor partenere:

Informații de background:

Ce trebuie să știi dacă donezi sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • să fii cetățean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidența legală pe teritoriul României de minim 1 an și să poți comunica minimal în limba română;
  • să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
  • să ai o stare generală fizică și psihică bună;
  • să ai greutatea >/= 50 kg;
  • să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • să nu fii în evidență cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
  • să nu ai predispoziție la sângerare prelungită în caz de leziuni;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
  • rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
  • vene vizibile, bine conturate. Locul puncției să nu aibă eczeme sau iritații.

Alte beneficii pentru donatori:

  • adeverință pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
  • o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/facultate;
  • bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârșitul anului;
  • o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanță față de ultima donare).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: