Concurență pe piața gazelor: Qatarul va creşte producţia, în ciuda scăderii prețurilor la nivel mondial

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Qatarul va creşte producţia de gaze, în pofida unei scăderi accentuate a preţurilor la nivel mondial, continuând cu planurile de a extrage o cantitate mai mare, pe fondul concurenţei acerbe cu rivali precum Statele Unite, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Directorul general al QatarEnergy, Saad al-Kaabi, a anunţat duminică o nouă extindere a producţiei de gaze naturale lichefiate, care va adăuga încă 16 milioane de tone pe an (mtpa) planurilor de expansiune existente, ducând capacitatea totală la 142 mtpa.

Anunţul din Qatar vine în timp ce preţurile gazelor din SUA se tranzacţionează aproape de un minim istoric dacă sunt ajustate la inflaţie, după un deceniu de creşteri fulminante ale producţiei, care au făcut din SUA unul dintre cei mai importanţi exportatori de petrol şi gaze.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Preţurile gazelor din Europa au scăzut, de asemenea, puternic, în pofida unei scăderi a livrărilor Rusiei, după ce SUA şi Qatarul au contribuit la înlocuirea volumelor pierdute.

Kaabi a spus că pieţele de gaze din Asia vor continua să crească, iar Europa va avea în continuare nevoie de mai multe gaze în viitorul apropiat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Încă credem că există un viitor mare pentru gaze pentru cel puţin 50 de ani şi ori de câte ori putem face mai mult din punct de vedere tehnic, vom face mai mult”, a spus el la o conferinţă de presă pentru a anunţa extinderea la Doha.

”Vedem că Europa va avea nevoie de gaze pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp. Dar creşterea din Asia va fi cu siguranţă mai mare decât creşterea din Europa, în principiu determinată de creşterea populaţiei”.

Cu acest impuls suplimentar, extinderea generală a North Field de la 77 mtpa în prezent la 142 mtpa până în 2030 reprezintă o creştere de 85% a producţiei.

Qatarul se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de GNL, mărind producţia de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

În ciuda scăderii preţurilor, toţi marii producători de gaze, inclusiv SUA, Australia şi Rusia, doresc să mărească în continuare producţia, pariând pe creşterea în continuare a cererii, dar se tem că gazele lor ar putea să nu fie necesare peste decenii, dacă tranziţia energetică va face energia verde mai ieftină.

Această ultimă expansiune ar putea să nu fie ultima pentru gigantul energetic din Golf, deoarece Kaabi a spus că evaluarea rezervelor de gaze din Qatar va continua şi producţia va fi extinsă în continuare, dacă va fi nevoie pe piaţă.