Toate sumele destinate digitalizării României din planul de redresare (PNRR, valoare totală de circa 30 miliarde euro) merg către instituțiile de stat, în timp ce IMM-urile, clusterele și Centrele de Inovare Digitală nu primesc nici un sprijin și ”sunt lăsate să moară”, acuză RODIH, asociația reprezentativă a huburilor de inovare digitală din România.
”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), menit să ofere sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă, nu cuprinde acțiuni pentru sprijinirea digitalizarii IMM-urilor și a dezvoltării Centrelor de Inovare Digitală din România. Principalele finanțări au fost direcționate către sectorul public. Deși digitalizarea trebuie să fie o prioritate pentru România, pentru sectorul privat nu a fost propusă o reformă în acest sens prin PNRR”, arată organizația într-un comunicat de presă.
”De ce IMM-urile, huburile și clusterele nu au fost incluse în programul de finanțare PNRR și nu sunt susținute prin nicio altă formă de finanțare? Doar sectorul public a fost afectat de această criză?”, întreabă retoric asociația citată.
Nemulțumirea reprezentanților industriei digitale a apărut după ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat în Parlament schița de PNRR, cu detalii despre direcțiile de cheltuire a banilor europeni.
Astfel, RODIH susține că reprezentanții statului român propun mediului privat să împrumute bani de la Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, în timp ce granturile nerambursabile merg către instituțiile de stat.
Reprezentanții sectorului digital arată că statul și-a alocat cele mai mari sume din PNRR, deși a dovedit în trecut că nu a putut implementa programele de investiții.
”Suntem rezervați cu privire la capacitatea statului român de a implementa un buget atât de mare, într-un timp atât de scurt. Pentru a ne asigura că acest lucru este posibil și bugetul propus este pus la lucru pentru România, credem ca este nevoie ca și mediul privat, direct sau prin organizații facilitatoare, să fie implicat în reformele propuse prin PNRR”, mai arată RODIH. (Foto: Pexels.com)