Rata anuală a inflației în Franța, a doua economie a UE, a atins cel mai redus nivel din septembrie 2021

inflatie bani echilibru balanta Sursa foto: Dreamstime

Rata anuală a inflaţiei în Franţa s-a atenuat în februarie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2021, încurajând tendinţa care alimentează dezbaterea privind momentul în care BCE ar trebui să reducă dobânzile, transmite Bloomberg, conform Agerpers.

Datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (Insee) arată că preţurile de consum în a doua economie a zonei euro s-a situat la 3,1% în februarie, în scădere de la 3,4% luna precedentă şi în linie cu estimările economiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Datele separate arată că şi în Spania rata anuală a inflaţiei a încetinit la 2,9% în februarie, de la 3,5% luna precedentă, deşi a depăşit uşor previziunile.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Vineri, Eurostat publică datele privind rata inflaţiei în zona euro, analiştii anticipând o moderare la 2,5% în februarie, de la 2,8% luna precedentă.

“Lupta contra inflaţiei se câştigă. Până la finalul anului, ar trebui să ne apropiem de ţinta de 2%”, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Revenirea inflaţiei spre ţinta BCE de 2% vine pe fondul scăderii preţurilor la energie, în contextul stagnării economiei Europei. Dar oficialii de la Frankfurt sunt prudenţi în legătură cu relaxarea prea curând a politicii monetare.

Consumatorii francezi nu sunt convinşi că presiunea preţurilor se va atenua curând. Un studiu publicat săptămâna aceasta arată că aşteptările gospodăriilor privind inflaţia au crescut semnificativ în februarie.

Un raport separat al Insee arată că în ianuarie cheltuielile de consum au scăzut cu 0,3%, comparativ cu luna precedentă, în timp ce economiştii se aşteptau la un declin de 0,2%.

Totuşi, există şi veşti bune. Insee a revizuit în creştere datele privind trimestrul patru din 2014, indicând o creştere a economiei franceze de 0,1%, după ce anterior anunţase o stagnare.

Guvernul de la Paris prognozează o creştere de 1,4% anul acesta, în timp ce Banca Centrală a Franţei se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să încetinească de la 5,7% anul trecut la 2,5% anul acesta şi să ajungă sub ţinta BCE, de 2%, în primul trimestru din 2025.

Instituţia se aşteaptă la o creştere a salariilor mai rapidă decât a inflaţiei, în perioada 2024 – 2025, ceea ce va sprijini puterea de cumpărare şi îi va tenta probabil pe consumatori să cheltuiască mai mult.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: