Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 1,5%, după ce Rezerva Federală a SUA a lăsat neschimbată dobânda de referinţă, iar preocupările privind cererea au continuat să influenţeze piaţa, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru luna mai au scăzut cu 1,43 dolari, sau cu 1,64%, la 85,95 dolari pe baril.
Contractele futures U.S. West Texas Intermediate, pentru livrare în aprilie, care au expirat miercuri, au închis în declin cu 1,79 USD, sau cu 2,14%, la 81,68 USD.
Contractul WTI pentru luna mai aa scăzut cu 1,46 USD, la 81,27 USD pe baril.
Preţul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel din 31 octombrie în sesiunea anterioară, de 87,38 dolari pe baril, în timp ce WTI a atins cel mai ridicat nivel din 27 octombrie, de 83,47 dolari.
Miercuri, Rezerva Federală a menţinut ratele dobânzilor în intervalul de 5,25% până la 5,50%, dar factorii de decizie politică au indicat că încă se aşteaptă să le reducă cu trei sferturi de punct procentual până la sfârşitul anului 2024.
Decizia Fed privind dobânzile a fost în limitele aşteptărilor, iar impactul asupra pieţelor petroliere a fost limitat, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.
U.S. Energy Information Administration (EIA) a declarat că stocurile de ţiţei au scăzut în mod neaşteptat săptămâna trecută, pe măsură ce exporturile au crescut, iar rafinăriile au continuat să crească activitatea. Reducerea stocurilor de ţiţei a fost determinată de producţia mai mare a rafinăriilor şi exporturile puternice de ţiţei, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.
Institutul American de Petrol a raportat, de asemenea, că stocurile de ţiţei şi benzină au scăzut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de distilate au crescut, potrivit surselor.
În altă parte, atacurile ucrainene asupra activelor ruseşti de rafinare au contribuit la propulsarea preţurilor ţiţeiului, deoarece participanţii de pe piaţă au evaluat impactul asupra echilibrului aprovizionării cu ţiţei şi combustibil.