Ministrul Energiei, despre noile plafoane, tot ridicate, la energie: „Dacă vor fi necesare ajustări, le vom lua în considerare la momentul potrivit. Facturile fie vor rămâne la fel, fie vor scădea”

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, joi, că facturile românilor fie vor rămâne la fel, fie vor scădea, după ce vor fi aplicate noile plafoane de preț la energie electrică și gaze. Întrebat de ce acestea nu au fost duse mai jos, ținând cont că prețurile din piață sunt mai scăzute, el a spus că ar fi afectat furnizorii și că, dacă vor fi necesare ajustări, acestea vor fi luate în considerare la momentul potrivit.

Potrivit ordonanței, Energia a propus reducerea valorii de tranzacţionare prin Mecanismul de achiziţie centralizată de la valoarea de 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh și ca producătorii să vândă gaze cu maxim 120 lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025.

Ministrul a spus că aceste plafoane, de 400 lei/MWh la energie electrică și 120 lei/MWh la gaze, au fost determinate „de analize ample la nivelul ANRE și cred că sunt corecte”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ministrul a fost întrebat de ce noile plafoane de preț la energie nu au fost duse chiar mai jos, ținând cont că prețurile din piața liberă sunt mai mici chiar și decât noile prețuri stabilite de Guvern.

„În mod normal, mecanismele de concurență funcționează și sub aceste plafoane împreună cu alegerea de către clientul final a unei oferte competitive. Este complicat să umbli la aceste plafoane, din perspectiva furnizorilor, care au cheltuieli în acest moment inclusiv prin faptul că ei compensează diferența dintre prețul la factură și prețul cu care cumpără energia electrică și gazele naturale. Acum să îi încarci și cu acest cost de schimbare a sistemelor și să riști să dai peste cap piața. Au existat foarte multe modificări pe ordonanța 27 în vârful crizei energetice, cred că sunt 7 modificări plus legile de aprobare în Parlament. Și la fiecare ajustare a plafoanelor riscam să generăm instabilitate în piață și chiar la nivelul clientului final”, a spus el.

Ministrul a precizat că plafoanele la clienții finali în acest moment rămân până la 31 martie 2025 și că vor fi luate măsuri dacă prețurile din piață mai scad. „În contextul în care prețurile din piață vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecință. Bineînțeles, dacă vor fi necesare ajustări, le vom lua în considerare la momentul potrivit”, a spus el.

Ministrul nu a vrut să dea o cifră sau un procent care să arate cu cât vor scădea facturile, ci a explicat că ele fie vor rămâne la fel, fie vor scădea.

„ANRE a lucrat la anumite scenarii. Nu vreau să dau o cifră în acest moment, pentru că piața e în dinamică. Pentru toți clienții facturile fie vor rămâne la fel, fie vor scădea. Veți vedea în funcție de evoluția din piață în următoarele luni”, a spus el.

„Prețurile la clientul final deja au coborât, practic. Dacă vă uitați pe factura la gaz și o comparați cu o factură de acum un an cu siguranță veți vedea că se facturează sub plafon. Dar în momentul în care pui această presiune și practic furnizorii au acces la o energie mai ieftină, iar acel plafon de decontare scade de la 900 lei la 700 lei, asta pune presiune pe ei să caute cele mai bune oferte din piață și ulterior să vină și spre clientul final. Orice român are posibilitatea pe site-ul ANRE să își schimbe furnizorul. Le recomand românilor să caute oferte în piață pe tot parcursul acestui an și să găsească furnizorii care sunt interesați să își crească portofoliul de clienți. Sunt furnizori care vin cu 0,21 lei sau 0,22 lei pe MWh, este un preț extrem de competitiv. Asta înseamnă că este un furnizor care își dorește să aibă noi clienți. Și noi, în calitate de clienți, avem acest drept, să ne schimbăm furnizorul”, a spus el.

În plus, ministrul Energiei a precizat că Comisia Europeană a cerut ca România să meargă „către o piață cât mai competitivă, o piață în care mecanismele de piață determină scăderi ale prețurilor, în care concurența dintre furnizori și alegerea românilor pentru furnizorii cei mai competitivi, cei mai ieftini să determine un preț mai mic la factură”.

El mai spune că Comisia Europeană a solicitat ca România să direcționeze mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili.

El a afirmat că România mai are „un interval de timp pentru a analiza în ce măsură plafoanele la toate categoriile de consumatori pot fi sau ar trebui menținute”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: