Șeful Rheinmetall, cel mai mare contractor militar german, îndeamnă Europa să construiască grupuri mari în domeniul apărării pentru a rivaliza cu SUA

Rheinmetall Sursa foto:x.com/Rheinmetall

Șeful celui mai mare contractor militar german Rheinmetall a îndemnat țările europene să renunțe la preferința pentru campionii naționali și să construiască grupuri de apărare mai mari și mai specializate pentru a concura cu rivalii americani, scrie Financial Times.

Armin Papperger a mai spus într-un interviu că, dacă Europa dorește o colaborare mai strânsă în domeniul apărării, țările trebuie să se specializeze în diferite tipuri de tehnologie militară.

“Nu are prea mult sens dacă, să zicem, alegem a doua sau a treia cea mai bună tehnologie pentru că o națiune o dorește” din motive naționaliste, a declarat el pentru Financial Times. “Aceasta este cea mai dificilă discuție pe care o au la nivel guvernamental”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Avem nevoie de companii mari în Europa”, a adăugat bavarezul în vârstă de 61 de ani.

Eforturile liderilor UE de a consolida cooperarea în domeniul apărării au fost împiedicate de fragmentarea industriei. Companiile europene de armament concurează între ele, bugetele militare sunt controlate la nivel național, iar țările individuale sunt dornice să mențină controlul asupra lanțurilor de aprovizionare strategice, a uzinelor, a locurilor de muncă și a avantajelor tehnologice.

Un exemplu de cooperare transfrontalieră de succes este cel mai mare producător de rachete din Europa, MBDA, care este deținut de BAE Systems din Marea Britanie și de grupul aeronautic european Airbus, care dețin fiecare câte 37,5% din acțiuni, restul fiind deținut de Leonardo din Italia.

Graba Europei de a-și mobiliza din nou armatele a fost un avantaj pentru companii precum Rheinmetall, care produce, de asemenea, vehicule de luptă pentru infanterie, drone de luptă și tunul cu țeavă lisă care se află pe tancul Leopard 2.

Compania cu sediul în Düsseldorf, fondată în 1889, a făcut afaceri cu Rusia până când guvernul german i-a retras licența de export în 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Kremlin.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, prețul acțiunilor Rheinmetall a crescut de peste cinci ori, iar compania se așteaptă să aibă un portofoliu de comenzi de la membrii NATO și aliații săi în valoare de 60 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2024. Luna trecută, Papperger a vândut acțiuni în valoare de aproape 5 milioane de euro – puțin peste 6% din totalul acțiunilor pe care le deținea în cadrul companiei.

Rheinmetall și-a revigorat ambițiile de a consolida și mai mult industria de apărare din regiune. Anul trecut, compania a finalizat preluarea, în valoare de 1,2 miliarde de euro, a rivalului său spaniol Expal, ceea ce i-a consolidat poziția de lider în lanțul de aprovizionare cu muniții. La 18 martie, a fost de acord să cumpere Reeq, un producător olandez de vehicule terestre fără pilot la bord utilizate în luptă, pentru o sumă nedeclarată.

O figură zgomotoasă și predispusă la controverse într-o industrie care operează de obicei sub radar, Papperger, care a cerut, de asemenea, ca UE să ia în considerare un echivalent al sistemului de apărare Iron Dome al Israelului, este optimist în ceea ce privește redeșteptarea militară a Germaniei, sau “Zeitenwende”, așa cum a numit cancelarul Olaf Scholz schimbarea epocală a țării de la războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Un mesaj text de la ministrul apărării Boris Pistorius a fost acum suficient pentru ca Rheinmetall să decidă să accelereze producția, a declarat Papperger pentru ziarul german Spiegel la începutul acestui an.

În timp ce alți contractori germani din domeniul apărării s-au plâns de lipsa unor comenzi concrete din partea Berlinului, Papperger a declarat că Rheinmetall a reușit să își mărească rapid capacitatea – compania va produce anul viitor 700.000 de proiectile de artilerie, față de 70.000 pe an înainte de 2022 – datorită investițiilor în noi linii de producție înainte ca războiul să se întoarcă în Europa.

“Întotdeauna am crezut că viața este periculoasă și că lumea este periculoasă”, a declarat Papperger, care lucrează la Rheinmetall din 1990. “De aceea am investit devreme”, a adăugat el, indicând investițiile din Ungaria, Australia și Marea Britanie.

Localizarea și creșterea capacității de producție în multe țări a fost importantă pentru comenzile viitoare, a adăugat el. “Trebuie să dai ceva înapoi țărilor … asta este ceea ce discut în prezent cu prim-miniștrii.”

Dacă Donald Trump va deveni președintele SUA, “presiunea va fi mai mare” asupra Germaniei, a spus Papperger, dar cursa pentru reconstruirea forței militare a țării va continua indiferent cine va ajunge la Casa Albă.

“SUA se concentrează mai mult pe zona Asia-Pacific decât pe Europa”, a spus el. În cazul în care “situația foarte riscantă” din regiune ar declanșa un conflict armat în toată regula, “SUA se vor concentra pe Asia, iar apoi Europa va fi complet singură”.

În ultimele decenii, liderii europeni au considerat de la sine înțeles că SUA vor veni în ajutorul continentului în cazul unei amenințări militare, dar “acest lucru nu se va mai întâmpla”. Papperger a declarat. SUA – unde parlamentarii republicani au blocat ajutorul militar pentru Ucraina – au trimis un “mesaj foarte clar”, care a fost “nu mai plătim pentru voi”.

Dar capacitățile de apărare ale SUA s-au confruntat cu propriile provocări, Papperger evidențiind polarizarea politică în creștere. “O mare sarcină pentru următorul președinte al SUA va fi să aducă cele două partide mai mult împreună. Este rău dacă cea mai mare economie din lume – și cea mai mare putere de apărare – este o națiune divizată”, a spus el. 



Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: