Economiile din sudul Europei, care au fost mult timp batjocorite de vecinii lor mai bogați din nord, au întors foaia pe măsură ce își consolidează rolul de motoare de creștere în zona euro, scrie Bloomberg.
Sondajele de conjunctură realizate de S&P Global și publicate în această săptămână au arătat că Spania și Italia au depășit așteptările economiștilor, înregistrând o expansiune mai rapidă în luna martie. Un indicator al industriei prelucrătoare pentru Grecia a indicat o tendință similară. Acest lucru a ajutat indicele pentru blocul monetar să iasă din contracție pentru prima dată în ultimele 10 luni.
“Spania și Italia au oferit cele mai mari impulsuri, cu ratele lor de creștere accelerate la cele mai puternice din aproape un an”, a declarat Hamburg Commercial Bank. Acest lucru a ajutat la compensarea contracțiilor susținute ale producției în Germania și Franța, care au început la jumătatea anului 2023.
O creștere a turismului de la pandemie, exporturile în plină expansiune și prețurile mai mici la energie datorită energiilor regenerabile și dependenței limitate de gazul rusesc, au dat așa-numitelor țări de la periferia Mediteranei un avantaj în zona euro.
Cu puțin peste un deceniu în urmă, aceleași țări – privite cu dispreț ca fiind cheltuitoare și mai puțin productive – se aflau în centrul unei crize a datoriilor care a pus sub semnul întrebării însăși supraviețuirea monedei. În acest an, se așteaptă ca Spania, Portugalia și Grecia să se numere printre cele mai performante economii din blocul de 20 de țări, potrivit Comisiei Europene.
În schimb, guvernul francez tocmai și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 și a raportat un deficit bugetar care depășește cu mult estimările pentru 2023, ceea ce l-a determinat să solicite reduceri de cheltuieli de zeci de miliarde de euro. Germania se află probabil la capătul unei recesiuni superficiale, îngreunată de consumatorii ezitanți, de cererea externă slabă și de costurile ridicate ale împrumuturilor.
Investitori precum Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management și Neuberger Berman au cumpărat obligațiuni guvernamentale ale țărilor din sudul Europei, profitând de o revenire care a redus brusc prima față de Germania și Franța.
Spread-ul dintre obligațiunile portugheze pe 10 ani și obligațiunile de stat, de exemplu, s-a înjumătățit, ajungând la aproximativ 65 de puncte de bază de la un vârf atins la mijlocul anului 2022.
Economia Spaniei, în special, a ieșit în evidență, deoarece a înregistrat un boom al exporturilor de orice, de la servicii financiare la producție, care s-a accelerat de la criza Covid. “Nu va fi un nou Eldorado, dar este o țară care va continua să atragă investitori”, a declarat pentru Bloomberg economistul Jesus Castillo de la Natixis.
Pe lângă faptul că va beneficia de o expunere mai mică la creșterile prețurilor combustibililor fosili, acesta a spus că Spania ar putea avea “avantaje de durată” care includ costuri ale forței de muncă mai mici decât în Franța, Germania și Italia, o forță de muncă calificată și un sistem de sănătate bine pus la punct. De asemenea, el a spus că țara este pregătită să beneficieze de pe urma relocalizării producției de către întreprinderi.
De asemenea, cererea internă rămâne puternică, consumatorii și corporațiile reducând nivelul de îndatorare la cel mai scăzut nivel de dinainte de criza din 2008-2012, iar rata șomajului se situează la cel mai scăzut nivel din 2007.
“Ne place foarte mult Spania”, a declarat Ales Koutny, șef al ratelor internaționale la Vanguard. “Credem că fundamentele de acolo continuă să nu fie evaluate corect de către piață. Totul arată grozav în Spania, dar totuși pe termen lung – mai ales cu datele pe care le-am avut recent din Franța – putem vedea că există o mare marjă de compresie între Spania și Franța.”
Diferența dintre randamentul obligațiunilor pe 10 ani ale Spaniei și Franței s-a redus la mai mult de jumătate de la un vârf atins la mijlocul anului 2022, ajungând la puțin peste 30 de puncte de bază.
În Portugalia vecină, turismul a adus venituri record de 25 de miliarde de euro în 2023, în creștere față de 21 de miliarde de euro în anul precedent, potrivit guvernului. Țara a înregistrat, de asemenea, o creștere constantă a exporturilor, care au inclus în mod tradițional textilele, precum și piesele auto și automobilele. Din 2019, este cel mai mare producător de biciclete din Europa. A devenit, de asemenea, un punct de atracție imobiliară pentru cumpărătorii străini. Investitorii bogați au pus mâna pe clădiri comerciale, precum și pe hoteluri și imobile rezidențiale în ultimii ani.
Cu o redresare a precipitațiilor și o mulțime de turbine eoliene, Portugalia a reușit, de asemenea, să reducă nevoia de a folosi gazul pentru a genera energie. Anul trecut, energia eoliană a acoperit 25% din cererea totală de energie electrică, iar energia hidroelectrică 23%, în timp ce centralele pe gaz au reprezentat 19%.
Renunțarea la gaz a fost o provocare deosebită pentru Germania, care se obișnuise să își alimenteze industriile grele cu importuri ieftine din Rusia în deceniile de dinaintea invaziei Ucrainei și a crizei energetice care a urmat.
Grecia, care și-a recâștigat statutul de țară cu grad de investiție la sfârșitul anului trecut, a înregistrat în fiecare an de la pandemie niveluri record în turism. Sectorul reprezintă aproximativ un sfert din economie și a generat venituri cu 15,7% mai mari în 2023.
Construcțiile reprezintă, de asemenea, un motor de creștere important, cu aproape 56% mai multe autorizații de construcție eliberate anul trecut decât în 2019.
Într-un alt semn că Grecia a lăsat în urmă problemele legate de datorie, vânzarea unei participații de 30% din Aeroportul Internațional din Atena, în urmă cu două luni, a marcat cea mai mare ofertă publică inițială din ultimele două decenii.