Pas mare pentru digitalizarea Fiscului cu SRI. Proiectul a primit verde în comisiile din Parlament, urmează votul final

servicii Sursa Foto: Facebook/ SRI

Un proiect de lege care consfințește digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor cu ajutorul SRI a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și a ajuns la votul final din Camera Deputaților. Proiectul aprobă Ordonanța de urgență 109/2023 adoptată de guvernul Ciolacu în decembrie 2023. Legislația consfințește implicarea SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint în sistemul informatic al ANAF.

Proiectul reglementează definirea, rolul și modul de dezvoltare a centrului de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice la nivelul Ministerului Finanțelor, denumit hub financiar. Hubul financiar e de fapt un centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale, bazat pe o structură hardware și software.

De remarcat că România a denunțat în trecut un proiect de digitalizare început cu Banca Mondială în 2015 și în care nu exista o astfel de implicare a SRI. Proiectul cu Banca Mondială a fost denunțat de guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pentru a justifica cooptarea Serviciului Român de Informații în proiect, guvernul a decis că acest hub financiar este infrastructură de securitate națională.

Chiar Articolul 1 al OUG consfințește rolul central al SRI, prin intermediul companiei Rasirom (deținută 100% de SRI) în acest proiect. Textul arată că Finanțele implementează elementele hubului financiar cu componentă de securitate națională prin Rasirom, care are rolul de contractor-integrator:

– Ministerul Finanțelor implementează elementele hubului financiar cu componentă de securitate națională, prin Regia Autonomă „Rasirom“, care are rolul de contractor-integrator, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 4 al ordonanței arată că Rasirom va avea un rol major în realizarea hubului, de la proiectare la realizare. Iată atribuțiile complete ale companiei deținute de SRI:

– Regia Autonomă „Rasirom“ are atribuții privind realizarea și implementarea elementelor cu componentă de securitate națională ale hubului financiar, astfel:
a) proiectează elementele hubului financiar, cu accent pe zona de securitate, disponibilitate și reziliență a acestuia;
b) validează soluțiile tehnice de securitate care vor face parte din hubul financiar;
c) realizează și implementează la cheie elementele, cu asigurarea componentelor de IaaS, PaaS și SaaS ale hubului financiar;
d) furnizează mecanismele de interconectare securizată a hubului financiar cu restul elementelor de infrastructură, inclusiv mecanismele de securizare a comunicațiilor.
(2) În îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la alin. (1), Regia Autonomă „Rasirom“ aplică principiul eficienței economice, cu asigurarea transparenței, nediscriminării și tratamentului egal, precum și legislația în domeniul protecției informațiilor clasificate.

În fine, tot SRI, prin Centrul Național Cyberint, va asigura Securitatea cibernetică a hubului financiar, potrivit textului legislativ.

Context. Proiectul de lege a fost aprobat tacit de Senat în februarie 2024, fără dezbatere, iar acum este la Camera Deputaților, care e cameră decizională. Proiectul a primit marți, 16 aprilie, raport favorabil de la Comisia pentru buget și Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, potrivit site-ului Camerei. Proiectul urmează să intre la votul final.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cred ca proiectul de lege privind digitalizarea Fiscului si a MF va servi doar SRI!
    Traditional!
    😵

  2. Oricum, fondurile teroristilor de statali, furturile de proprietate, spagile si parandaratul politicienilor, magistratilor, etc, sunt criptate si securizate.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.