Traderii de mărfuri pariază pe big data și inteligența artificială. Cei mai mari traderi de mărfuri din lume investesc masiv în procesarea și analiza datelor într-o cursă pentru a dezvolta un avantaj tehnologic față de rivali, scrie Financial Times.
Grupuri precum Vitol și Trafigura, care se bazau tradițional pe conexiuni politice, se concentrează tot mai mult pe modul în care să aplice inteligența artificială într-una dintre cele mai fizice industrii.
Vitol, o companie privată cu aproximativ 1.800 de angajați, a obținut un profit net record de 15,1 miliarde de dolari în 2022 și aproximativ 13 miliarde de dolari în 2023, făcând-o una dintre cele mai profitabile companii din lume pe cap de locuitor.
Impulsul de a valorifica cele mai recente instrumente tehnologice este parțial o reacție la concurența din partea fondurilor speculative și a altor echipe de tranzacționare conduse de date, care tranzacționează mai puține mărfuri fizice, dar au construit afaceri profitabile tranzacționând valori mobiliare legate de mărfuri și alte produse financiare.
Consultanții McKinsey estimează că firmele de tranzacționare conduse de date au realizat un sfert din profiturile tranzacționării cu gaz și energie electrică la nivel global în 2022, în creștere față de mai puțin de 5% în 2021.
Această competiție a forțat traderii tradiționali de mărfuri precum Trafigura, care a realizat un profit record de 7,4 miliarde de dolari în 2023, să investească pentru a ține pasul. A înființat o divizie de tranzacționare cu energie electrică acum trei ani.