România a marcat ieri cel mai mic consum de electricitate din istorie. Cum am ajuns aici

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Ieri, Duminica Floriilor, ora 13.43, consumul instantaneu de electricitate al României era de 3.636 MW, cel mai mic consemnat de când Transelectrica oferă date interactive de măsurare (2007). Dacă este cel mai mic din 2007, atunci este, cu siguranță, cel mai mic din istoria modernă a României, având în vedere consumul industrial din deceniile trecute, cu mult mai mare decât cel din prezent. Ziua de 28 aprilie marchează un nou record negativ de consum, după ce, în 14 aprilie, se înregistrase deja un minim istoric – 3.900 MW, așa cum Economedia.ro deja a relatat.

S-a ajuns aici din două motive principale. O dată este vorba de aportul prosumatorilor, posesori de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. A doua oară, consumurile general, industrial și casnic sunt extrem de scăzute. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României), nu și-a revenit cu producția. Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la minime. Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului. Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – în jurul a 500 de MW. Apa a fost a treia sursă de producție, după nuclear și fotovoltaic și la egalitate cu eolianul, în condițiile în care nu prea a bătut vântul. Împreună, termocentralele pe gaz și cărbune de-abia au ajuns la 800 MW. La momentul minimului de consum, eram net exportatori, cu ceva peste 300 MW plecând peste graniță.

Aportul mare de energie fotovolatică a adus prețuri zero și negative în tot intervalul 09 – 16.00, înregistrându-se chiar un preț negativ, de -65 de euro/MWh, la ora 15.00. Per parcursul zilei de ieri, am importat energie din Ungaria și am exportat în Bulgaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Același stil neglijent , plin de greșeli de redactare. Dacă autorul nu își poate corecta singur articolele înainte de publicare , poate apelează la un coleg.
    Și , apropo , ce mai fac cuptoarele de la ALRO Slatina ?

  2. Cand se introduce TVA pentru consumul propriu? Nu putem lasa oamenii sa-si genereze curentul electric si Statul sa nu primeasca nimic.

      • pe soare și pe lună, pe cer și pe pământ, acum și-n vecii vecilor, amin!
        Trăiască Partidul Socialist!

        =))

      • Statul poate sa-ti puna taxa pe aerul ce-l respiri daca vrea. Nu e greu sa scrie pe o foaie de hartie (Monitorul Oficial): Fiecare gura de aer costa 5 bani.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.