Gigantul petrolier britanic Shell a raportat joi un profit mai mare decât se aştepta în primul trimestru, stimulat de marjele de rafinare mai mari şi de tranzacţiile solide cu petrol, transmite CNBC, conform News.ro.
Shell a raportat câştiguri ajustate de 7,7 miliarde de dolari pentru primele trei luni ale anului, depăşind aşteptările analiştilor de 6,5 miliarde de dolari, conform unui consens compilat de LSEG.
Cu un an mai devreme, compania a înregistrat câştiguri ajustate de 9,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă şi 7,3 miliarde de dolari pentru ultimele trei luni ale anului 2023.
CEO-ul Shell, Wael Sawan, a descris rezultatele drept ”un alt trimestru cu performanţă operaţională şi financiară puternică”.
Compania petrolieră a anunţat un program de răscumpărare de acţiuni de 3,5 miliarde de dolari, pe care se aşteaptă să îl finalizeze în următoarele trei luni. Dividendul rămâne neschimbat.
”Shell a depăşit aşteptările cu o marjă rezonabilă, în ciuda impactului preţurilor mai scăzute la gaze în primul trimestru. Câştigurile au crescut, costurile au scăzut, iar compania petrolieră şi gaze a redus şi datoria – per total, este un set solid de cifre şi subliniază de ce piaţa, în general, rămâne optimistă pentru Shell”, a declarat Stuart Lamont, manager de investiţii la managerul de avere cu sediul în Marea Britanie RBC Brewin Dolphin, într-un comunicat.”, a spus Lamont.
”Investitorii căutau reasigurări în ceea ce priveşte volumele şi disciplina capitalului, deoarece acestea se alimentează în cele din urmă pentru randamentele numerarului. Actualizarea de astăzi a avut loc pe ambele fronturi, cu adăugarea unei extensii la programul de răscumpărare de acţiuni”, a adăugat el.
Divizia de produse chimice şi produse a Shell, care include marjele de rafinare şi tranzacţionarea petrolului, a înregistrat în primul trimestru câştiguri ajustate de 2,8 miliarde de dolari, reflectând o creştere bruscă faţă de trimestrul precedent.
Shell a raportat o datorie netă în primul trimestru de 40,5 miliarde de dolari, în scădere de la 43,5 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023.
Profitul Shell din primul trimestru a scăzut cu aproximativ 20% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, reflectând o tendinţă mai amplă a industriei energetice.
Giganţii petrolieri americani Exxon Mobil şi Chevron, precum şi TotalEnergies din Franţa şi Equinor din Norvegia, au raportat o scădere abruptă de la an la an a profiturilor din primul trimestru, săptămâna trecută.
Cele mai mari companii de petrol şi gaze din lume au înregistrat profituri record pe tot anul în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Mai recent, însă, veniturile au fost afectate de scăderea preţurilor gazelor.
Preţurile spot ale gazelor în Europa au scăzut cu peste 45% în ultimul an, în parte din cauza vremii blânde de iarnă şi a abundenţei de stocuri.