Experiența unui contribuabil cu ANAF: i-a blocat toate conturile și pensia pentru o presupusă datorie la plata CASS, plătită încă din 2018. Contribuabilul era la o clinică în străinătate când s-a trezit cu conturile blocate

grafic investitii calculator

Un contribuabil dintr-o comună din județul Ilfov s-a trezit în urmă cu câteva zile cu toate conturile blocate de bănci în urma unei înștiințări de poprire de la ANAF. Contribuabilul, care a dorit să își păstreze anonimatul, a transmis către Economedia dovada plății încă din 2018 a presupusei datorii invocate de ANAF când a decis să îi blocheze conturile. Inclusiv ANAF a admis în comunicările ulterioare către bănci că datoria era de fapt stinsă din 2018.

  • Economedia a decis să facă public acest caz care demonstrează disfuncționalitatea ANAF și a sistemului informatic. Blocarea conturilor unor contribuabili – persoane fizice sau firme – pentru datorii inexistente ale este o practică constantă în ultimii ani și este provocată de lipsa unui sistem digital corect care să indice situația la zi a fiecărui contribuabil. Această practică duce la pierderea a zile întregi pentru rezolvarea situației și la probleme pentru cash-flow, mai ales în cazul persoanelor fizice și al firmelor mici, ceea ce se traduce în scăderea productivității.

Practica blocării conturilor pentru datorii inexistente e cu atât mai dăunătoare cu cât deseori sunt blocate sume mai mari decât presupusa datorie. Este și cazul contribuabilului din Ilfov, ale cărui conturi au fost blocate în totalitate pentru o datorie de 2.800 de lei.

Cetățeanul a declarat pentru Economedia și a probat cu documente faptul că s-a trezit cu conturile blocate în timp ce se afla în Austria și trebuia să plătească serviciile medicale la o clinică.

„În momentul în care am vrut să plătesc am descoperit că toate conturile erau blocate. E vorba despre conturile în lei și în euro. Norocul a fost că familia m-a putut ajuta și a plătit serviciile medicale”, a declarat contribuabilul.

Ce s-a întâmplat de fapt? Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov a început executarea silită pentru o presupusă datorie de 2.800 de lei din 2018. E vorba despre o presupusă sumă neplătită aferentă contribuțiilor pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS). În acel moment, ANAF a transmis decizii de poprire a tuturor sumelor deținute de contribuabil în băncile unde are conturi deschise. În plus, a trimis aceeași decizie și la Casa Județeană de Pensii Ilfov.

Practic, contribuabilul nu a mai putut să își acceseze nici un cont și nu a primit nici pensia din cauza popririi.

Ulterior, el a făcut dovada plății încă din 2018 a sumei reclamate de ANAF, moment în care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov a transmis către bănci și Casa de Pensii o decizie de ridicare a măsurilor de executare silită.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Daca tara traieste pe datorie de 35 de ani , si in fiecare an au deficit bugetar , de ce nu se blocheaza contul tarii ?
    De ce tara poate avea datorii , iar firmele si persoanele fizice se trazesc cu conturile blocate ?

  2. Mercenarii impostoarei Gorghiu, daca nu pradeaza pop[ulatia nu sunt promovati in varful crimei organizate statale.

  3. Dupa asta vine Cacaciu si ne spune ca romanii prefera platile cash pentru ca nu au educatie financiara.

  4. Chestiile astea specifice Romaniki nu pot sa provoace decat scarba, lehamite si dor de duca….

  5. mi mi-au blocat conturile acum cativa ani pt 2 lei. cand am fost sa verifice exact, datoria de 2 lei era a lor catre mine…

  6. Stai așa, chiar și reală și neplătită, asta e o creanță din 2018. În 2024 este prescrisă. Dacă nu s-au mișcat să o recupereze în termen de 5 ani, ea nu mai există. Nu așa e legea?

  7. ce-i ironic e ca datoria era la CASS *sistemul public de sanatate) si omul se trata prin strainatate (probabil pt ca dorea sa scape cu viata si nefiind Florin Piersic, ma gandesc).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.