Scarlett Johansson acuză OpenAI că a folosit o voce foarte similară cu a sa pentru noul ChatGPT, după ce a refuzat oferta de colaborare propusă de companie

scarlett johansson Sursa foto: Dreamstime.com

Actrița Scarlett Johansson spune că directorul general al OpenAI, Sam Altman, a folosit o voce asemănătoare cu a ei pentru softul său de inteligență artificială vocală, în ciuda faptului că a refuzat invitația de a o folosi, conform CNBC.

Reacția vine după ce OpenAI a declarat că va retrage vocea ChatGPT AI denumită „Sky”, care a fost lansată săptămâna trecută pe fondul controversei legate de faptul că semăna cu vocea lui Johansson din filmul „Her”.

Johansson a declarat că Altman a abordat-o în septembrie anul trecut și apoi din nou cu două zile înainte ca aceasta să anunțe ChatGPT-4o pe 13 mai. Actorul a interpretat vocea personajului în filmul „Her”, despre un bărbat care formează o relație cu un asistent virtual AI numit Samantha.

„După o lungă reflecție și din motive personale, am refuzat oferta”, a spus Johansson într-o declarație pentru CNBC. „Nouă luni mai târziu, prietenii mei, familia și publicul larg au remarcat cu toții cât de mult semăna cu mine cel mai nou sistem numit «Sky».”

Altman, care a postat pe Twitter mesajul criptic „her” în ziua în care OpenAI a anunțat noua sa IA, a respins acuzațiile.

„Vocea lui Sky nu este a lui Scarlett Johansson și nu a fost niciodată intenționată să semene cu a ei. Am distribuit actorul din spatele vocii lui Sky înainte de orice contact cu doamna Johansson”, a declarat Altman. „Din respect pentru doamna Johansson, am încetat să mai folosim vocea lui Sky în produsele noastre. Ne pare rău față de doamna Johansson că nu am comunicat mai bine”, a completat acesta.

Actrița a scris luni că a angajat consiliere juridică.

Iată declarația completă a lui Scarlett Johansson:

„În septembrie anul trecut, am primit o ofertă de la Sam Altman, care dorea să mă angajeze pentru a da voce actualului sistem ChatGPT 4.0. Mi-a spus că a simțit că, prin vocea mea la acest sistem, aș putea să fac legătura între companiile de tehnologie și creativi și să ajut consumatorii să se simtă confortabil cu schimbarea seismică privind oamenii și inteligența artificială. A spus că a simțit că vocea mea ar fi reconfortantă pentru oameni.

După o lungă reflecție și din motive personale, am refuzat oferta. Nouă luni mai târziu, prietenii mei, familia și publicul larg au observat cu toții cât de mult semăna cu mine cel mai nou sistem numit „Sky”.

Când am ascultat demo-ul lansat, am fost șocată, furioasă și neîncrezătoare că domnul Altman ar fi urmărit o voce care suna atât de ciudat de asemănătoare cu a mea, încât cei mai apropiați prieteni ai mei și agențiile de știri nu puteau face diferența. Domnul Altman a insinuat chiar că asemănarea a fost intenționată, scriind pe Twitter un singur cuvânt „her” – o referire la filmul în care eu am dat vocea unui sistem de chat, Samantha, care formează o relație intimă cu un om.

Cu două zile înainte ca demo-ul ChatGPT 4.0 să fie lansat, domnul Altman l-a contactat pe agentul meu, cerându-mi să mă răzgândesc. Înainte de a ne putea conecta, sistemul a fost lansat.

Ca urmare a acțiunilor lor, am fost nevoit să angajez un consilier juridic, care a scris două scrisori către dl Altman și OpenAI, în care le explica ce au făcut și le cerea să detalieze procesul exact prin care au creat vocea „Sky”. În consecință, OpenAI a acceptat cu reticență să retragă vocea „Sky”.

Într-o perioadă în care ne confruntăm cu toții cu deepfakes și cu protecția propriei noastre asemănări, a propriei noastre lucrări, a propriei noastre identități, cred că acestea sunt întrebări care merită o claritate absolută.Aștept cu nerăbdare o rezolvare sub forma transparenței și a adoptării unei legislații adecvate care să contribuie la asigurarea protecției drepturilor individuale.”

Sursa foto: Dreamstime.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: