Belgienii de la Atenor, între dezvoltarea @Expo și UP-site și identificarea de noi terenuri pentru dezvoltare

dacia-one, atenor, dedeman Sursa foto: Atenor

După ce a vândut proiectele Hermes Business Campus cu o sumă estimată între 120 și 150 de milioane de euro maghiarilor de la Adventum și Dacia One cu 50 milioane de euro către românii de la Dedeman, dezvoltatorul belgian Atenor mai are în proces de dezvoltare proiectele UP-Site, rezidențial cu circa 260 de apartamente în Floreasca și @Expo, de 54.000 mp din zona Expoziției.

Hermes Business Campus este primul proiect dezvoltat de Atenor în România. Complexul a fost construit pe o parte din terenul fostei fabrici Electronica din Pipera, fiind format din trei clădiri, în suprafață de circa 76.000 metri pătrați. Proiectul a fost scos la vânzare în 2017, dar, deși exista interes, cumpărătorii s-au retras. Clădirea genera circa 10 milioane de euro anual din chirii. În cele din urmă, după o refinanțare, proiectul a fost cumpărat de Adventum.

Pe la  jumătatea acestui an, frații Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii Dedeman, au semnat un acord pentru achiziția clădirii de birouri Dacia One de la dezvoltatorul belgian Atenor pentru 50 de milioane de euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Proiectul de birouri Dacia One include clădirea Cesianu, cumpărată de Atenor în iulie 2016, fosta clădire a Teatrului Coloniei Sovietice, plus un teren adiacent, pentru dezvoltarea unei clădiri de birouri. Prima clădire are 1.500 de mp, iar cea nouă 13.500 mp. Printre chiriașii clădirii se numără ING Tech, Nöerr și ESS.

Proiectul este pre-închiriat în totalitate.

Proiecte în dezvoltare

UP-Site reprezintă intrarea belginienilor pe piața rezidențială românească. Dupa ce a achizitionat, printr-o tranzactie evaluata la peste 5 milioane de euro, un teren cu o suprafata de 7.150 mp in zona Floreasca din Capitala, Atenor a demarat, în luna aprilie, lucrările de construcție.

UP-site Bucharest, proiectul Atenor din zona Floreasca va include doua cladiri-turn, cu 14 etaje si 25 de etaje și va însuma 250 de apartamente de lux si 400 de locuri de parcare. Cele două turnuri vor fi unite de o zona de retail, care se întinde la parterul și la primul etaj al clădirilor.

Potrivit dezvoltatorului, ansamblul va folosi energie regenerabilă.

În fine @Expo, proiectul de birouri din ona Expoziției, foarte căutată de dezvoltatori în ultima perioadă, va avea la finalizare 54.000 mp și va urma calea proiectelor vândute, oficialii Atenor măturisin că nu păstrează în portofoliu proiectele dezvoltate.

Ce va face Atenor mai departe

E de așteptat ca belgienii să continue să caute terenuri, deși e mai greu acum, acordarea de PUZ-uri e suspendată, ceea ce face căutarea mai dificilă, terenurile deja cu PUZ fiind destul de rare și, evident, mai scumpe.

Cert e că Atenor are la dispoziție circa 170-200 de milioane de euro pentru proiecte noi, ceea ce îi face un competitor major pe piață.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: