CNAIR licitează construcția Autostrăzii Litoralului. 30 de kilometri de la Centura Constanței până la Mangalia, pentru 1 miliard de euro

Autostrada Moldovei A 7 Lot 2 Construim România

CNAIR a scos la licitație un contract de 4,8 miliarde lei pentru construcția Alternativei Techirghiol, o autostradă de 31 de kilometri care va merge paralel cu litoralul. Construcția va asigura conexiunea între Centura Constanței (A4) și sudul litoralului românesc. Șoseaua va ocoli localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla și 23 August.

Lucrările sunt prevăzute a dura 36 de luni, de la semnarea ordinului de începere a lor. Pe traseul noii autostrăzi, care va oferi o alternativă la DN 39 (drum extrem de aglomerat în perioada sezonului estival), vor fi construite 31 poduri/pasaje/viaducte și 6 parcări.

Guvernul a aprobat în februarie indicatorii pentru „Alternativa Techirghiol”, autostrada care va ocoli stațiunea Eforie Nord unde vara se formează cele mai mari cozi, costul estimat din proiect fiind de aproape un miliard de euro pentru că sunt prevăzute numeroase lucrări de artă și un pasaj peste Canalul Dunăre Marea – Neagră cu o lungime de 330 metri.

Contractul pentru proiectarea și execuția acestei autostrăzi prevede o perioadă de realizare de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni execuție).

„Noua autostradă va asigura, prin nodul Cumpăna, legătura Autostrăzii București – Constanța (A2) și a Centurii Constanța (A4), cu sudul litoralului românesc (în apropiere de Mangalia) și va reprezenta o alternativă modernă la DN 39 (drum național foarte aglomerat în perioada sezonului estival). Traseul Alternativei Techirghiol va facilita accesul la localitățile Agigea, Topraisar, Techirghiol, Eforie, Tuzla, 23 August”, spunea, anterior, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

„Acest nou drum va fi construit la nivel de autostradă și va avea:
30,59 km lungime traseu
2 benzi de circulație pe sens
31 structuri (poduri, pasaje, viaducte), inclusiv realizarea unui nou pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră
– spații de servicii (stânga/dreapta)
parcări (stânga/dreapta)
Centru de Întreținere și Coordonare
5 noduri rutiere:
1) Nod rutier Cumpăna (km 2+600)
2) Nod rutier între Alternativa Techirghiol și drumul de legătură (km 5+960)
3) Nod rutier conexiune între drumul de legătură și pasajul DN39A – DN39 (km 5+960)
4) Nod rutier DN38 (km 11+000)
5) Nod rutier 23 August (km 30+220)
Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în construcția unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței A 4, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie. Valoarea totală a proiectului este de 1,15 miliarde de euro cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile”, afirma secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.
La rândul său, directorul general CNAIR, Cristian Pistol a transmis că, pe traseul de aproape 31 de kilometri vor fi construite 31 de structuri:
„Câștigătorul contractului va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru finalizarea construcției acestui drum de mare viteză în lungime de 30,59 km.
– 31 Poduri/Pasaje/Viaducte,
– 6 parcări,
– un centru de întreținere și coordonare,
– un punct de sprijin.
Proiectul prevede și plantarea a 85 de hectare de perdele forestiere”, spunea Cristian Pistol.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Doamna Podaru de ce ați cedat domnului Matei Ionescu o parte din rubrica dvs. ?
    Eram obișnuit să citesc perlele despre energie , acum la autostrăzi!
    Domnule Matei Ionescu traseul acestei autostrăzi nu traversează litoralul , este paralel cu litoralul.
    Iar menționarea construcției unui pod peste Dunăre la Agigea este superbă !
    Reveniți la energie !
    Publicați ?
    Nu cred !

  2. wow. acum 20 de ani era 1 mld de dolari autostrada Bechtel care trebuia sa traverseze toata Transilvania. ce s-au scumpit preturile…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.